Hódmezővásárhely és térsége lényegesen nagyobb számban adott katonát az I. világháborúba. Ennek következménye, hogy több mint 3000 hősi halottja van a városnak. Nekik állít emléket Magyarország legnagyobb emlékműve, Pásztor János Lovas huszár szobra.

1914 és 1918 között 18.000 vásárhelyi szolgált a monarchia hadseregében. A tavalyi évben, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő javaslatára Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése úgy döntött, hogy felállít egy I. világháborús emlékbizottságot. A javaslatban szerepelt továbbá az is, hogy mind a 3000 hősi halottnak állítsanak egy műalkotást, hogy ne csak a 2000-ben megjelent emlékkönyv őrizze emléküket.

Az emlékmű megalkotására 2016-ben egy pályázatot írt ki a város, az országban élő művészek számára. A felhívásra 39 munka érkezett be, melyeket egy szakmai zsűri bírált el. A nyertes Szilágyi Balázs, szombathelyi építész pályaműve lett.

A Városháza előtt található emlékműtől, a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjában lesznek elhelyezve a hősi halottak nevei. A neveket koracél lemezbe lézerrel vágják bele, melyeket a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei fognak elválasztani. Annak érdekében, hogy éjszaka is láthatóak legyenek a nevek, alulról, egy medencéből, ledekkel világítják majd meg a koracél lemezeket. Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg burkoló lapokat szedik fel. Az emlékmű a tervek szerint 2018. február végére fog elkészülni, az avatását pedig március 14-re tervezik.

Reményeink szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke – aki vásárhelyi látogatása során hallott az emlékmű terveiről – ígéretet tett arra, hogy ha ideje engedi, eljön az emlékmű avatására” – mondta el dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, aki hozzátette, hogy az emlékhely több tíz millió forintból fog megépülni.

dr.Kószó Péter

 

Sz.Viktor