Az egészségnap keretein belül a Mártélyi Faluházba érkezők reggel 8 órától vehettek részt, egy mindent átfogó vizsgálat sorozaton. A testsúly, testmagasság, és has körfogat méreteinek feljegyzése után, a vérnyomás, pulzus, testtömeg index, valamint a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmának ellenőrzése következett. A szűrésre érkezők eredményeit egy járólapra írták fel, amit a későbbiekben akár orvosaiknak is meg tudnak mutatni.

Mártély körzeti nővére, Szentirmai Anna elmondta, hogy az évente megrendezett szűréseken, egyre több lakos vesz részt.

##audio:5024##

Az érszűkület rizikófaktor ellenőrzése folyamán, minden végtagra az EKG-hoz hasonlóan mandzsettákat helyeztek fel, majd a mért eredmények alapján állapították meg, referencia értékek alapján a veszély fokát.

Csarmaz Ida, nyugdíjas elmondta, hogy neki szerencsére nem voltak problémák a csontjaival, viszont a vérnyomása magas és a súlya is több a kelleténél.

“Nagyon örülök ezeknek a szűrővizsgálatoknak, mert nem mindig jutok el. Ez egy hatalmas ajándék számomra, hogy itt mindent végigtudnak nézni rajtunk ami fontos.” – mondta Csarmaz Ida.

A faluházba érkezvén tanúi lehettünk, ahogy a lakosok sorban állnak a különböző szűrő pontoknál, így Borsos József, Mártély polgármestere is éppen a vércukor mérő pontnál járt. A polgármestert természetesen rögtön meg is kérdeztük: Hogyan szolgál az egészsége?

##audio:5023##

Szántai Zsanett, az Egészséges Vásárhely Programiroda – Egészségfejlesztési Iroda projekt asszisztense elmondta, hogy a felmérések alapján, Mártélyon kevesebb a dohányos a többi településhez képest. Hozzátette, hogy általános probléma a túlsúly és a magas vérnyomás.

n.j.