A PÁV, vagyis a Pályaválasztási Kiállítás és Vásár egyre népszerűbb Csongrád megyében. Napjainkra ez már jóval nagyobb rendezvénysorozattá nőtte ki magát, hiszen a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésének köszönhetően összesen ötven megyei vállalkozás is bekapcsolódott. Így az általános iskolák nyolcadikosai szegedi, hódmezővásárhelyi, makói, szentesi, mindszenti, mórahalmi, kisteleki és csongrádi cégeknél ismerkedhetnek meg közelebbről a különféle szakmákkal a gazdasági önkormányzat támogatásával, ezzel segítve őket a pályaválasztásban. Az üzemlátogatások sora a makói Váll-Ker Kft.-nél csütörtökön kezdődött.

##audio:4865##

A diákok nem csupán testközelből nézhették meg a kandallógyártás minden fázisát, hanem széleskörű tájékoztatást is kaptak a megyei lehetőségekről. Így például Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt nekik, hogy a szervezet miben tud nekik segíteni, mielőtt kiválasztják azt a hivatást, amiből a későbbiekben meg szeretnének élni. A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese, Nagy Norbert pedig összefoglalta, milyen intézményekben szerezhetik meg ezekhez a megfelelő tudást.

– Több mint 1300 diákot fogadnak a rendezvény ideje alatt a cégek, ez óriási segítség a gyerekeknek a pályaválasztáshoz – mondta Juhász Tünde. A megyei kormánymegbízott többek között vázolta a térség munkaerőpiacát, külön kitérve azokra, akik most végeztek a különböző oktatási intézményekben. Ezt Juhász Tünde itt részletezi:

##audio:4867##

Szabó Máté

A makói cég mindennapjaiba Szabó Máté is beleshetett. – Jövőre ballagok el az apátfalvi Dózsa György Általános Iskolából, s ezt követően a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola rendészeti szakán szeretnék továbbtanulni – árulta el a 13 esztendős fiú. Máté édesapja és nagyapja is katona volt, ezért érdekli őt ez a pálya. A Váll-Kernél viszont az asztalos részlegre volt kíváncsi, mert elmondása szerint ezt a szakmát is meg akarja tanulni. Erre a Maros-parti városban is több lehetőség nyílik, nem csupán iskolákban, hanem mestereknél is elsajátíthatja.

A bejáráson Farkas Éva Erzsébet polgármester is részt vett. A városvezető többek között arról is beszélt, milyen jó kapcsolat van az önkormányzat, illetve a makói vállalkozások, valamint azon megyei szervezetek között, melyek a leginkább érdekeltek a pályaválasztásban. Farkas Éva Erzsébet ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:4866##

Munkatársunktól. K.