„Ezen a héten országszerte zajlanak az Országos Könyvtári Napok, egy teljes héten keresztül az intézmények nagy részében különféle programokkal készültek. A mai napon Bosnyák Viktória írónő, a gyerekek körében igen népszerű szerző tart rendhagyó órát iskolásoknak. Érdekes humoros, kicsit mágikus stílusa van, első könyvének megírásához az ihletet a Harry Potter adta. A mai program célja az olvasás megszerettetése, az írónő bevezeti egy kicsit a diákokat a könyvírás titkaiba” – mondta Nagy Katalin, a Németh László Városi Könyvtár Olvasószolgálatának csoportvezetője, aki a könyvtár egész héten át tartó programjaival kapcsolatban kiemelte, igyekeztek úgy összeállítani az eseményeket, hogy a babáktól a nyugdíjasokig mindenki megtalálja a számára érdekes elfoglaltságot. Így volt már Baba Klub, könyvbemutató, pénteken zenés programmal készülnek, szombaton színházi program várja a gyerekeket, vasárnap pedig könyvtári sétával, kedvezményes beiratkozással várják az érdeklődőket.

Nagy Katalin

A csütörtöki program vendége tehát Bosnyák Viktória gyermek és ifjúsági regények szerzője volt. A kisebbek és nagyobbak körében egyaránt népszerű írónő olyan könyvek szerzője, mint a Tündérboszorkány, az Analfa visszatér, vagy az Elképesztő! Beszélgetésünk során elárulta, a fő eszköze mind írásban, mind élőszóban a humor. Hogy miért, kiderül interjúnkból.

Promenad: Mivel éred el akár a könyveidben, akár a mostanihoz hasonló találkozók alkalmával, hogy felkeltsd a gyerekek érdeklődését az olvasás iránt?

Bosnyák Viktória, író: A mai világban, ahol rengeteg a szorongás, a stressz, a családi, társadalmi, és egyéb problémák, gondok, abban humor az, ami ha nem is teljesen megoldja, de legalább egy kis jókedvet, felüdülést hoz. A humor segítségével tudást lehet közvetíteni, és pszichológiai ráhatást is. Bármilyen témájú is legyen a könyvem, arra mindig nagyon vigyázok, hogy vicces legyen! (nevet).

Promenad: Manapság, a közösségi oldalak, az internet és a televízió világában mennyire szeretnek a gyerekek olvasni?  Hogyan jutnak el hozzájuk a műveid?

B.V.: Úgy tapasztalom, sok gyerek olvas. Aki például olvasta az én műveimet, azokkal ezeken a rendezvényeken nagyon gyorsan szót értünk, de sokan voltak, akik egy-egy ilyen találkozó után kezdtek el olvasni, hiszen ha megragadta őket egy ilyen személyes élmény, ahogyan beszélek hozzájuk, ugyanazt tapasztalhatják meg a műveim oldalain is. Úgyanúgy én beszélek hozzájuk. Az, hogy az alkotásaim mögött milyen mélyebb üzenet van, elég ha a szülő, vagy a pedagógus érti, tudja. Nagy öröm számomra, hogy rengeteg iskolában kötelező olvasmány egy-egy művem, így még inkább eljutok a gyerekekhez, ahhoz a korosztályhoz, amelynek ezeket szánom.

Bosnyák Viktória

 

Promenad: Gondolkodtál már azon, hogy felnőtteknek is írj?

B.V.: A gyerekek sokkal hálásabb közönség, mindjárt látni rajtuk akár élőben is, milyen hatással van rájuk az ember. Ha unja, nem tetteti magát. Egy felnőtteknek író alkotó sose lehet benne biztos, nem e illedelmességből mutatja azt az olvasója, hogy tetszik neki amit lát, hall, olvas. Maradok a gyermekeknél, de terveim között szerepel, hogy az ovisokhoz és a középiskolásokhoz is „lentebb”, illetve „fentebb” lépjek.

Bosnyák Viktória humoros stílusban keltette fel a diákok érdeklődését csütörtöki „előadásában”. Először megkérdezte a gyerekeket, ki szeretne újságíró, vagy író lenne. „Ha író akarsz lenni, bizony nagyon sokat kell olvasni” – mondta a szerző. Ezután vicces stílusban elmesélte néhány könyvének történetét. Megtudhattuk, első regénye, a Tündérboszorkány például azért jött létre, hogy pótolja az akkor még meg nem jelent, Harry Potter könyvek 4. részének be nem szerezhetőségét ikerlányai életében. A művet a gyermekei által felsorolt elképzelések, kívánságok alapján írta meg.

Ács Helga