Nagy volt a sürgés-forgás a gömbsátor körül, amikor megérkeztünk a helyszínre, ugyanis péntek óta rakják össze a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai kiállítás elemeit. Császtvay Tünde, a kiállítás főkurátora elmondta, hogy egy egész nap is kevés lenne hozzá, hogy felsorolja az érdekességeket, amikkel a látogatók találkozhatnak majd. Elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján komoly érzelmi hatásai vannak a tárlatnak, ami az I. világháborút a frontvonal, a hátország, és a média megjelenések nyomán mutat be, egy teljesen új megközelítésből. A főkurátor, egy személyes élményét is megosztotta velünk:

##audio:4835##

A kiállításon több olyan emléktárgy is lesz, amit a katonák a fronton készítettek. A míves kézműves munkák, mind, egy-egy személyes történetet mesélnek el. A katonák, két-három hétig voltak a lövészárkokban, utána pihenhettek egy-két hétig. Az ekkor felszabadult idejükben foglalkoztak az alkotásaikkal.

Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa elmondta, hogy az emléktárgyak, főleg a fronton szerzett hadianyagból készültek el. Hozzátette, hogy jellemzően az I. világháborúban kezdődött el ez a tevékenység, mivel megváltozott az addigi háborúk stílusa, ezért a II. világháborúból is több hasonló frontemlék maradt fent.

Vasárnap délben fogják megnyitni a Többes számban. Az 1. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai című vándorkiállítást, ahol köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A kiállítást Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő fogja megnyitni. A tárlat, október 4-ig marad városunkban.

n.j.