Óriási élményben lehetett része szombaton a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium tankertjét felkereső családoknak, ugyanis belecsöppentek egy kis mintagazdaságba. A kiskertész napot már nem első alkalommal szervezték meg. Az esemény célja, hogy azok a végzős általános iskolások, akiket érdekel elsősorban a mezőgazdság, megismerjék, mivel is foglalkoznak ebben a Maros-parti oktatási intézményben.

Az iskola tanárai lelkesen magyarázták az érdeklődőknek, mi minden található ebben a tankertben. Mitykó Sándor például a növénytermesztés rejtelmeibe avatta be az őt körbeállókat. – Nagyszüleimnek még volt egy kis földjük valahol Szeged határában, de a szüleim élete másfelé terelődött, így eladták azt – tudtuk meg az egyik látogatótól, Fazekas Józseftől. A férfi a családjával jött ki a rákosi úti gazdaságba. – Három fiam van, s közülük kettőt érdekel a gazdálkodás, talán ők folytatják dédszüleik foglalkozását – vélekedett a családfő.

A tankertben nem csupán oktatás folyik, hanem a diákok még értékesíteni is tudják az itt termelt javakat. Emellett az iskola vezetősége folyamatosan bővíti a lehetőségek tárházát. De mivel is foglalkoznak itt a galambosok, illetve mik a jövő tervei? – azt Horváth Zoltán igazgató itt foglalja össze:

##audio:4831##

Sánta Bence az Almási iskolában tanul. – Nagyon érdekel a mezőgazdasági gépszerelő szak, ezért valószínű, hogy az általános befejezése után a Galambba jelentkezem – tudtuk meg a 12 éves fitútól. A tankertben szombaton természetesen a kiállított traktorokat, egyéb mezőgazdasági gépeket nézte meg először. Ha minden jól megy, akkor néhány éven belül már bütykölheti is őket.

Az óriás és a törpe

Munkatársunktól. K.