A résztvevő mesterek és tanítványaik testközelből ismerkedhettek meg Jae Hee Cang, 8. Danos és In Yong Jo 6. Danos koreai mesterekkel, akik Németországból érkeztek a nem mindennapi fejlődési lehetőséget kínáló eseményt vezényelni.

Az eseményt Cseri Tamás önkormányzati képviselő nyitotta meg a város vezetésének nevében. “Hódmezővásárhelyen kiemelten kezeljük az egész sport területét, amelynek népegészségügyi szempontból hatalmas jelentősége van” – mondta a képviselő. Arról, hogy ez a kiemeltség pontosan mit is jelent a város életében, és milyen eredményeket hozott eddig, a képviselő ekképpen nyilatkozott:

##audio:4836##

A jó hangulatú bemelegítést követően megkezdődtek a gyakorlások, amelyen mintegy 100 fő vett részt, szerte az országból, mi több, még Erdélyből is érkeztek mesterek, hogy elmélyítsék és gyarapítsák tudásukat.

„A mostani szeminárium célja ugyanaz, mint az elmúlt két alkalommal. Folytatni szeretnénk ezt a szép hagyományt, hogy koreai nagymesterektől tanulhassanak a taekwondosok. A részt vevők nagyon élvezték az eddigieket, a közös bemelegítés remek alkalom volt az ismerkedésre nem csak a két koreai mesterrel, hanem egymással is, sokan még csak most találkoznak először. Megközelítőleg 100 fő vesz részt a 2 napos eseményen, Budapestről több egyesület is – Arany Tigris, Sárga Tenger, Univerzum – képviselteti magát. A közös edzés célja a továbbfejlődés is, nagyon sokat lehet tanulni a koreai nagymesterektől. A nap folyamán majd csoportbontásban küzdenek tovább a résztvevők, tudásuk alapján osztjuk majd be őket kategóriákba” – mondta Máté Gergő, Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület egyik edzője, majd kérdésünkre reagálva arra is kitért, milyen szintekkel lehet találkozni a taekwondoban, és hogy ezek a természet mintájára mit jelképeznek. „Az övszínek a tudás szintjét jelölik, amelyek egyúttal jelképek is. A fehér az érintetlenséget, a sárga a magot, amelyet elvetünk, a zöld a mag kihajtását, növekedését, a kék azt, hogy a kék ég felé növekedik, majd a piros öv a nap és a tűz erejét szimbolizálja, a fekete pedig a kiismerhetetlenséget, amely egyúttal teljes mértékben ellentétben áll a fehérrel.”

Máté Gergő

Bense Jenő Attila, 5 Danos mester a kolozsvári egyesületből érkezett. „Romániából összesen 26-an, a mi egyesületünkből 9-en vagyunk jelen. Én először veszek részt Hódmezővásárhelyen a szemináriumon. Azt gondolom, mindig plusz tapasztalattal távozunk az ilyen rendezvényekről” – mondta Attila, majd hozzátette, a taekwondo számára egy életmód, és egy olyan remek kikapcsolódás, amelyhez energia és fesztültség levezetés is társul.

Bense Jenő Attila (jobbról)

 

A 3. Nemzetközi Taekwondo Szeminárium holnap, azaz október elsején tovább folytatódik, reggel 9 órától 13 óráig a Hódtói Sportcsarnokban.

A szombati napon, késő délután, 18 órától  ingyenes Taekbo edzéssel várta az érdeklődőket a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület. Az edzés ingyenes, bárki számára nyitott. Ez a mozgásforma kiváló alakformáló, ütemes, könnyen elsajátítható ütésekből, rúgásokból és lépésekből álló óratípus. Az egész testet megmozgatja, növeli az állóképességet. A tavalyi szeminárium után is szerveztek ilyen programot, amely teltházas részvétellel zajlott. „Chong mesternek tavaly annyira megtetszett ez az edzésforma, hogy meghívta az öcsémet, Máté Zsoltot – aki a Balogh Imsiben tartotta a Taekbot -, hogy Németországban is tartson egyet a szemináriumon” – mondta Máté Gergő.

Teltházzal zajlott a Taekbo edzés, Mát Zsolt vezényletével. Fotó forrása:  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület

Aki kedvet kap a Taekbo edzéshez a továbbiakban is, az minden héten hétfőn, szerdán és pénteken este 7-től 8 óráig mozoghat, formálódhat Hódmezővásárhelyen, a Szent József Katolikus Általános Iskola tornatermében.

Fotó forrása:  Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület

Ács Helga