Már évek óta bekapcsolódik a hódmezővásárhelyi kar a Kutatók Éjszakájába, ez egy hagyományos program a kar életében, de korántsem mindennapi – tudtuk meg Horváth Józseftől, a kar dékánjától. Maga az időpont, amikor kitárja kapuit a nagyközönség előtt, már önmagában kuriózum, hiszen kora este kezdődtek a programok, és bőven a sötétségben értek véget.

Horváth József

Illetve maguk a programelemek is nagyon különlegesek. Az elmúlt években vannak vissza-visszatérő elemek, amelyek évről-évre elnyerik a közönség tetszését. Interaktív módon ismerkedhettek a látogatók például a „tejúttal”, azaz a folyamattal, amelynek során a tehénből az asztalra kerül a tej. Természetesen itt a kóstolás sem maradhatott el.

De voltak előadások például a fűszerpaprikáról, az afrikai sertéspestisről vagy éppen az okostelefonok mezőgazdaságban való használatáról is. Hagyományos program a karon a Kutatók Éjszakáján az állatpreparálás, a boncolás, kémiai kísérletek kipróbálás, illetve mindenféle tudásteszt kitöltése játékos formában.

Nagyon népszerű volt az idén a gyümölcsökkel, zöldségekkel történő szobrászkodás. Arany Linett például körtéből és szőlőből készített egy sünit.

Arany Linett és anyukája

A 9 éves kislány és anyukája negyedik éve mindig eljönnek a Kutatók Éjszakájára, mivel nagyon jól érzik magukat, másrészt pedig – ahogy Linett fogalmazott – „jó itt készíteni dolgokat”. Ezután Linették a növényszaporításnak helyet adó terembe mentek át.

Itt Dr. Monostori Tamás tudományos és nemzetközi dékánhelyettes segítségével in vitro eljárással lehetett részt venni egy növényszaporító eljárásban. Én magam is kipróbáltam a műveletet, amelyet nagyon pontosan kellett elvégezni. Teljesen steril környezetben zajlik az eljárás egy erre alkalmas asztalnál, mindent fertőtleníteni, sterilizálni kellett.

A kis dísznövénykéket egy üvegcsébe kellett helyezni, amelynek alján speciális táptalaj található, majd teljesen lezárták a tetejét. A kis mikrokörnyezetben – ha mindent jól csináltunk – megkezdődhet a burjánzás, és komplett kis „esőerdő” jöhet létre. Monostori Tamás elmondta, hogy vannak visszatérő növényszaporítók, akiknek a növénykéi még mindig életben vannak kis üvegcsében. Hogy az enyém túléli-e a kezdeti sokkot, az majd ezután dől el.

Íme, az én kis csenevész növényem.

A programok nagyon széles réteget szólítanak meg minden évben, idén is. Horváth József dékán elmondta, hogy az előző évek tapasztalatai alapján 150-200 fő az, aki stabilan a Mezőgazdasági Karral tölti a Kutatók Éjszakáját.

ÉR.