Hamarosan elkezdődnek, a tram-trainnel kapcsolatos munkálatok Hódmezővásárhelyen. A közműkiváltásokkal először, az Ady Endre utcán lehet majd találkozni, ahol az utca szélessége miatt, a vezetékek és csövek nagy része, nem az úttest, hanem a mellette található zöld terület és a járda alatt vannak lefektetve.

Mucsi László a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta, hogy az ütemterv szerint, jövő héten az Ipoly és a Nagy András János utca közti szakaszon fogják elkezdeni a járda felbontását. Tájékoztattak, hogy az adott szakaszt várhatóan 1 hétre lezárják majd a járókelők és a kerékpárosok elől. A gyalogos és kerékpáros forgalom számára, egy korláttal elkerített részt jelölnek ki az úttesten, ahol 30-as sebességkorlátozásra kell majd számítani az autósoknak.

Az Ady Endre utca fent említett szakaszán, a gépjárművel közlekedőknek, számítani kell majd félpályás útszűkítésre is, ugyanis a közmű keresztezi az utat. Elmondták, hogy az Ipoly utca páros oldali része is le lesz zárva, így egy darabig az zsák utca lesz. Tájékoztattak, hogy a kocsival való közlekedést a lakosok számára, reggel és este biztosítani fogják.

A munkálat első ütemében áramszünet nem lesz, valamint a vízhálózat átalakítása miatti korlátozások is minimálisra lesznek csökkentve. Hegedűs Zoltán, a város alpolgármestere tájékoztatta a lakosokat, hogy a kivitelezést végző cégek értesíteni fogják a lakosokat az őket érintő közmű kimaradásokkal kapcsolatban. Hozzátette: a munkálatok végén az Ady Endre utca Járási Hivatal felőli oldalán, a járda és a bicikli út, teljesen új aszfaltszőnyeget kap.

A fórumon szóba került, az Ady Endre utcai jegenye sor. Az alpolgármester tájékoztatott mindenkit: az egész városra vonatkozik az, hogy nem szeretnének minden ok nélkül a fákhoz nyúlni.  A szóban forgó jegenye fák, védett értékeknek számítanak, ezért csak akkor vágják ki őket, ha betegek. A beruházás fákat érint részéről, már készítik a tanulmányt. Hegedűs Zoltán elmondta, hogy minden kivágott fa után, minimum ötöt fognak ültetni. Kérdés volt még, a csapadékvíz számára kialakított árok sorsa is. Mucsi László elmondta, hogy a csapadékvíz elvezető rendszet is teljesen átépítik, és lesz ahol le lesz fedve, lesz ahol nem.

Amikor fektetik a sínt, valószínű, hogy egyirányusítani kell majd a forgalmat, hiába széles az utca, mindössze egy 3-4 méter széles sáv fog szabadon maradni. A körforgalomhoz is hozzá kell majd nyúlni, mivel a tram-train számára túl éles a kanyar a kereszteződésben. A szobrot, ami az útelágazás közepén van, át fogják helyezni. – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési irodájának vezetője, amikor a sínpálya építésével kapcsolatos változásokról kérdezték.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere elmondta: mindenki arra törekszik, hogy a lakosok számára minél kevesebb fennakadást okozzanak a munkálatok miatt.

##audio:4826##