Hétfőn a The Garde zenekar volt a Kívánságműsor vendége

A The Garde 1991-ben alakult, és akkor még egy főiskolai diákzenekarként működtek. Pár év múlva, 1994-ben szüneteltették a zenélést, a rajongók örömére „csak” négy évig. 1998-ban ismét hangszerek mögé ültek a tagok, akkor már kicsit komolyabban véve a zenélést. Hímer István basszusgitáron, Prágai Krisztián dobon, Botos Tibor pedig gitáron játszott és énekelt. A bandát erősítette még Dula Sándor is, aki időközben külföldre költözött – helyette azóta László György gitározik.

Mi már az első próbától a saját dalokra koncentráltunk, egyből saját zenéket írtunk. Én akkor két akkordot tudtam, a dobosunk pedig épp, hogy egy alap témát el tudott játszani. Ez nem különösen zavart minket, de már sajátokat írtunk, és nem feldolgozásokkal kezdtünk.” – mondta el Botos Tibor, énekes, gitáros.

Botos Tibor

A The Garde tagjai olyan világhírű bandákon nőttek fel, mint például a The Beatles, a Police, vagy épp a Genesis. Ezek a zenék a génjeikbe égtek, így ha nem is tudatosan, de bele keverték a saját muzsikájukba. A végeredmény pedig egy dallamos, indie-pop, rock zene lett.

2003-ban a zenekar ismét szünetre vonult, főleg családalapítási és magánjellegű okok miatt. Fontos kiemelni, hogy nem feloszlottak, csak szüneteltek. 12 évig pihentek, majd 2015 óta ismét felvették a rock’n’roll ritmusát, és visszatértek a rivalda fénybe.

A The Garde zenekar

Az elmúlt két évben újra meg kellett tanulni a régebben íródott dalokat, hiszen 12 év az nem rövid idő. A régiek mellé újak is csatlakoztak, oly annyira, hogy idén stúdióba is vonultak, és rögzítettek pár nótát. Ilyen például a „Három” c. dal is.

László György 8 hónapja a zenekar tagja, de nem volt ismeretlen számára a The Garde. Folyamatosan járt koncertekre, és nagy megtiszteltetés volt számára, hogy bekerült a zenészek közé.

Eddig a legbüszkébb a zenekar 25. jubileumi koncertünkre vagyok a legbüszkébb. Akkor debütáltam a bandában, ezért nagyon megmaradt bennem. Nagyon jó buli volt, nagy megtiszteltetés volt először a többiekkel a színpadon állni.” – tudtuk meg László Györgytől.

László György (balra) zenésztársai körében

A csapat több tehetségkutatón is elindult, és jó helyezéseket is értek el. Kétszer is a Magna Cum Laude után végeztek, a 2. helyen. Egyszer a legjobb szöveg díjat is elnyerték.

##audio:4739##

A kisebb-nagyobb szünetek ellenére a The Garde tovább működik, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy a rock örök és halhatatlan. Az banda az elmúlt időszakban rengeteg koncerten van túl, csak az elmúlt 4 hétben 3 bulit nyomtak le.  Nagy szegedi és makói fesztiválokon léptek színpadra, és falunapra is hívták őket. A jövőre nézve sem tétlenkednek, folyamatosan szervezés alatt vannak a koncertek, amikről a zenekar Facebook oldalán minden érdeklődőt tájékoztatni fognak.

Sz.Viktor

Képek: A The Garde Facebook oldala