Rengeteg tévhit él ezekről az élelmiszerekről, pedig a szervezetünknek nagy szüksége van a bennük található tápanyagokra és vitaminokra. Nem beszélve arról, hogy gyorsfagyasztott alapanyagokból könnyen és olcsón lehet változatos ételeket készíteni. Most adunk egy kis útmutatást a mirelit termékek vásárláshoz és fogyasztásához.

Az egészséges életmód a nagyvárosokban mára szinte vallássá vált, a tudatosan táplálkozók pedig nagyon igyekeznek, hogy legalább naponta ötször fogyasszanak zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem mindegy persze, hogy milyet: úgy tartják, hogy a friss az igazi, de ez nem azt jelenti, hogy a gyorsfagyasztott ételeket kerülni kell, sőt. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ezek károsak az egészségre, pedig valójában kifejezetten magas a vitamin- és tápanyagtartalmuk, ráadásul évtizedek óta a legjobb minőségű hazai gyártású élelmiszerek közé tartoznak.

Óriási tévedés, hogy mesterséges

Az amerikai élelmiszerbiztonságért felelős hivatal (FDA) már 1998-ban megállapította, hogy a gyorsfagyasztott termékek tápanyagtartalmának egészségre gyakorolt előnyös hatásai azonosak a hasonló friss termékekével, megfelelő fagyasztási technológia mellett. Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform szakmai vezetője ennek ellenére úgy látja, hogy
a gyorsfagyasztott alapanyagokkal és étekkel kapcsolatos tévhitek a mai napig jelen vannak, és a magyar lakosság többsége meg van győződve arról, hogy a házilag készített ételek minden esetben egészségesebbek a boltinál.

A szakértő azért tapasztal pozitív változást, a szervezet felmérése szerint ugyanis a magyar lakosság 77 százaléka látja úgy, hogy a fagyasztott zöldségek egészségesebbek a konzervnél. A tévhitek vélhetően onnan erednek, hogy az emberek nagy része alapinformációkkal nincs tisztában.
Sokan nem tudják például, hogy mit jelent pontosan az élelmiszeriparban a gyorsfagyasztásos eljárás, és azt hiszik, hogy különböző mesterséges készítmények, adalékanyagok hozzáadásával jár- tette hozzá a dietetikus.

Innen ered a mirelit szó

Kevesen tudják, hogy a mirelit szó, ami a köznyelvben gyorsfagyasztott terméket jelent, eredetileg egy márkanévből létrehozott mozaikszó, jelentése: Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elit Terméke. A felvidéki Diószegen létesült hűtőipari gyár működése 1943-ban kezdődött, ez a vállalat gyártott Magyarországon elsőként gyorsfagyasztott készítményeket. 2010-ben a MIRSA Pest megyei Hűtőipari Zrt. megvásárolta a MIRELITE márkanevet, megújította a logót, így a márka tovább él.

Milyen technológiát használnak?

Fontos tudni, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz – erősítette meg a Pénzcentrumnak Kúthy László, a FEVITA hűtőipari cég kereskedelmi igazgatója, aki szerint a boltokban a minőségi hűtőbútorok használata is nélkülözhetetlen a minőség megőrzéséhez.
Leginkább az gyötri meg a gyorsfagyasztott terméket, ha többször felenged, majd visszafagy, hiszen ilyenkor már nem a legyártott minőségben kerül a fogyasztóhoz, megfelelő tárolás mellett azonban akár 24 hónapig tárolható, és a vitamintartalom is végig megmarad.

A gyorsfagyasztásos tartósítás lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc – alatt lehűtik mínusz 18-22 celsius fokra. Az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz ilyenkor apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal. Az apró jégkristályoknak köszönhető az is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját, színét, hasznos anyagait, vitaminjait, és az illatát is.

Még mindig a zöldség az első, de egyre több a lehetőség

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy ha valaki többek között vitaminokhoz akar jutni, bátran vásárolhat gyorsfagyasztott ételeket, különösen a szezonon kívüli időszakokban, amikor a friss termék drága és korlátozottan hozzáférhető.
Az elkészítés és a megfelelő felengedés azonban nagyon fontos, hiszen például hirtelen melegítéssel akár a C-vitamin-tartalom 100 százaléka is elveszhet. Szintén ajánlott elolvasni a címkét, ellenőrizni az összetevőket. Ha pedig sérült a csomagolás, inkább válasszunk másik terméket- figyelmeztet Antal Emese.

Ezek az alapanyagok amellett, hogy egész évben elérhetőek, könnyen és változatosan felhasználhatók, és az áruk is nagyon kedvező. Kúthy László szerint a mostanában előtérbe kerülő ár-érték arány szempontjából is előnyös választást jelent a gyorsfagyasztott élelmiszerek bármelyik típusa. A Fevita a Lidl diszkontlánc egyik fontos beszállítója, ahol mára kifejezetten széles a mélyhűtött termékek választéka. Idén a Magyar Termék nagydíjat is elnyerte az áruházláncnál kapható számos termék, köztük gyorsfagyasztott termékek – például a különféle zöldségkeverékek.

A fogyasztói szokások változása miatt a termékkínálat folyamatosan bővül, és már nemcsak zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatunk gyorsfagyasztott formában, hanem különféle készételeket, húskészítményeket és tésztaféléket is. Bár a magyar vásárlók hagyományosan a gyorsfagyasztott zöldségeket keresik, például a gyümölcstöltelékes gombócok kifejezetten kedveltek váltak a magyar családok körében, főleg azért, mert a fiatalok közül kevesen tudnak ilyesmit készíteni, illetve túl macerásnak és időigényesnek tartják.

forrás:penzcentrum.hu