A szombati programon, 10.00 és 14.30 között az érdeklődők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya munkatársa segítségével megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól. De, a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekről is sokat megtudhat, aki kíváncsi rá. Sőt, ami a leglátványosabb programnak ígérkezik, Szegeden megtekinthetik a viperák éves vizsgálatát, amely során kivesszük a kígyókat és megmérjük őket. Erre 14.00-kor kerül sor, amely során a legbátrabbak egész közel férkőzhetnek a Vadaspark egyetlen mérges kígyójához.

A Magyarországon élő két faj közül a keresztes vipera a veszélyesebb, a rokona, a maximum 60 cm-esre nő rákosi vipera mérge azonban nem veszélyes, legfeljebb csak arra, akinek allergiája van rá. Ez utóbbi fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, így az élőhelyeinek eltűnése és a félelemből adódó szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a rákosi vipera is éppen olyan fontos része a hazai faunának, mint más, közismertebb és közkedveltebb állatfajok. A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi programnak köszönhetően ezek a kígyók megmenekültek a kipusztulástól, a mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével. A Rákosivipera-védelmi Központba idén 21 nőstény 185 élő kisviperát hozott a világra, ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma.

Szeged három éve add biztonságos és kényelmes, többek között földalatti búvóhellyel ellátott otthont a rákosi viperának. Ezeket most a vipera napon a szakemberek a közönség előtt veszik ki a Sancer-tó partján lévő bemutató helyükről, egyrészt azért, hogy bárki közelről is megismerkedhessen velük, másrészt azért, hogy a szokásos évi ellenőrzés keretében megmérjék őket. Emellett a nap folyamán a látogatóink játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg hazánk egyik legveszélyeztetettebb állatával.

Fotó: Endrédi Lajos

Forrás: zooszeged.hu