A makói hagyma igen népszerű, a hungarikumok sorában megtalálható, ez adhatta a kiinduló pontját ennek a nagy múltú rendezvénynek. A kezdetben elsősorban a szakmaiság köré szerveződött program a későbbiek során fesztivál jelleget is kapott – mondta a kezdetekkel kapcsolatban Barna Gábor, marketingvezető.

Idén a Hagymafesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 8-án, pénteken 16 órakor lesz, amelynek során a Városháza előtti téren felvonják a zászlót, majd a Makói Lovas Egyesület közreműködésével lovas felvonulás veszi kezdetét, a főtérre, a gólyalábasokkal együtt.  A hivatalos, ünnepi megnyitóra 17 órakor kerül sor a főtéren, itt, előtte a Makói Magánzeneiskola Fúvószenekara ad térzenét.

A fesztivál első napján a szakmaiság lesz a középpontban, agrár és mezőgazdasági témákban, természetesen a hagymát sem nélkülözve lesznek előadások, amelyek nem csak szakemberek számára lehetnek hasznosak, hanem bárkinek, akit érdekel a hagyma múltja, jelene és jövője. A szervezők ugyanakkor gondoltak azokra is, akik nem szeretnének a pénteki mezőgazdasági fórumon részt venni. Ők a Korona szálloda előtti parkolóban tekinthetik meg a gazdakörök kiállító standjait, illetve olyan eszközöket láthatnak, amelyek a régmúltban és a jelenben kapcsolódnak a hagymatermesztéshez. A szakmai nap egyik fő célja, hogy feltárásra kerüljön, milyen jövőbeli utat képzelnek el a mezőgazdasági és agrár szakemberek a makói hagyma számára azért, hogy méltó helyen tudjon maradni a hungarikumok sorában.

Barna Gábor

A csütörtöki Napraforgóban felvételről szólalt meg Kádár József, a Csanád és térsége Gazdakörének elnöke, aki kiemelte, gazdakörük érdekvédelmi szervezetként jött létre és azóta is eszerint folytatja tevékenységét. Telente 10-15 előadást is tart a gazdakör és nagyon fontosnak tartják a tagok, hogy a makói vöröshagyma kérdésével foglalkozzanak, hiszen sokan termelnek vörös és fokhagymát.

A Makói Hagymafesztivál legnagyobb gasztronómiai eseménye a hagymás ételek főzőversenye szombaton, amelynek során 40 főzőhelyen készülnek majd el a finomabbnál finomabb ételek. Nem csak az ízeket díjazza a 3 tagú zsűri, oda fognak figyelni a tálalásra és a terítésre is. A zsűritagok Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP idei győztese, Gergely Nóra, dekoratőr, és Libor Mária (Limara) gasztroblogger lesznek. A csütörtöki Napraforgó magazinban telefonon keresztül Libor Máriától megtudtuk, nem először vesz részt zsűritagként a Makói Hagymafesztiválon, a bográcsos ételek kategóriájában pedig a látvány, a tálalás, étel illata, kinézete, a szaft sűrűsége, és íze is szempont lesz. 14 órától dedikáltatásra is lesz lehetősége a Limara rajongóknak.

A fesztivált úgy szervezték, hogy kicsik és nagyok, fiatalabbak és idősebbek egyaránt megtalálják a számukra érdekes programokat. A gyerekeket szombaton és vasárnap 10-18 óráig játszóház várja a főtéren, de lesz népi játszókert, pónilovaglás, állatsimogató, csillámtetoválás, bábelőadás, és szombat délután Farkasházi Réka és a Tintanyúl szórakoztatja a legkisebbeket. Emellett a gyerekek kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek, valamint akár bábot is készíthetnek – tudtuk meg Ábrahám Magdolnától.

Ábrahám Magdolna

A fiatalok és  felnőttek kikapcsolódásáról a makói helyi együttesek, és számos egyéb fellépő gondoskodik. Többek között Tóth Gabi, az Edda, az Ocho Macho, a The Garde és a Haramia Együttes műsorát élvezhetik a kilátogatók. A sport is helyet kap a háromnapos rendezvény program repertoárjában, táncegyesületek és sportklubok mutatkoznak be szombaton és vasárnap is. A fesztivál zárónapjának egyik különlegessége a tűzshow lesz, amelynek során bámulatos tűzzsonglőrködést láthatunk.

A Makói Hagymafesztivál ideje latt a Rádió7 munkatársaival is találkozhatnak az érdeklődők. A kívánságműsort pénteken és szombaton a helyszínről közvetíti a Rádió7, amelynek során a helyszínen is kérhetjük kedvenc zenéinket a műsorvezetőktől, illetve a három nap folyamán többször, élő bejelentkezésekkel tájékoztatják a hallagtókat a rendezvényen zajló eseményekről. De nem csak az élő kívánságműsor lesz hangulatos és különleges eleme a fesztiválnak, a színpadokon is találkozhatunk a rádió műsorvezetőivel, akik többek között konferáló feladatokat látnak majd el.

A Makói Hagymafesztivál helyszíne: a régi 43-as utat lezárják, a Széchényi tér két körforgalom közötti szakaszán lesznek megtalálhatóak az árusok, és a kisszínpad.  A Korona szálló előtti rész, az út mellett, és főtere is helyszínként szolgál majd,  itt helyezkedik el a nagyszínpad. A könnyű tájékozódás érdekében készül egy olyan térkép, amely pontosan megjelöl minden helyszínt, és hogy mit hol találnak a kilátogatók.

 

A Makói Hagymafesztivál részletes programja:


Ács Helga