Augusztus 24-én szerdán, a Rádió 7 Napraforgó című közszolgálati magazinműsorában Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Mucsi László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta, hogy az ország 3200 önkormányzatával együtt, a hódmezővásárhelyinek is el kell készítenie a településképi arculati kézikönyvét és az ezzel kapcsolatos rendeletet. A kézikönyv és az annak alapján megvalósuló rendelet segítségével szabályozni lehet az, hogy milyen legyen a város, hogyan lehessen, vagy ne lehessen építeni, mik azok, amik támogatottak, megengedettek, vagy akár tiltottak is egy-egy városrész, egy-egy utca esetében.

Hódmezővásárhely, pedig fontos a vásárhelyiek számára, ezt bizonyítja az is, hogy közel két órán keresztül tartott a témával kapcsolatos lakossági fórum a városháza dísztermében, ahol először Szemerey Márta, a kézikönyvet készítő építészmérnök bemutatta, hogyan kell elképzelni egy településképi arculati kézikönyvet. Elmondta, hogy a településkép, egy igen összetett téma, ugyanis Hódmezővásárhelyen belül is több térségre oszlik arculat szempontjából. Például: a belvárosra jellemző stílusbeli vonások, eltérnek a Susántól.

Az építészmérnök elmondta, hogy a városra leginkább jellemző stílusvonás, a tégla. A míves kőművesmunkát dicsérő gyönyörű épülethomlokzatok és természetesen a kőfal. A kézikönyvben, több szempontból is vizsgálják majd az épületek stílusát, például a város életében betöltött funkciójuk szerint. A könyv a város teljes igazgatási területét bemutatja majd. A célja, a település arculatának meghatározása, mit kell megőrizni, mihez kell alkalmazkodni a jövőben.

Miután Szemerey Márta bemutatta a településképi arculati kézikönyvet, a szó a vendégeké, Hódmezővásárhely lakosaié volt. A kérdéses témák közé tartozott a könyvtár épületének helye, az Andrássy út elején található “posta” épület sorsa is. Erdős Péter festőművész elmondta, hogy fontosnak tartaná, hogy a kőfalat ne “dugja” el a város, mivel az elmúlt évek alatt, szinte már alig látszik, ez a város arculatát erősen befolyásoló egyedi téglaépítmény.

Szóba került még a Kása erdő is és az ottani turista útvonalak karbantartása. Szemerey Márta az erdő kérdésében elmondta, hogy először a kullancsok problémáját kéne megoldani ott. A fórum végén Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere elmondta, hogy örül neki, hogy érdekli a lakosokat a városuk sorsa és ennyien megjelentek a lakossági fórumon, hogy megvitassák a témát.

n.j.