A makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában csütörtök délután rendezték meg a tanévnyitót. Az esemény több szempontból is rendhagyó volt. Nem csupán azért, mert több évfordulót is ünnepeltek, hanem legfőképp azért, mert könyvbemutató színesítette a programot. A Csendőrlaktanyától az iskoláig című kiadvány a 135 esztendős intézmény történetét ábrázolja 120 oldalon és 180 darab fotóval.

– Az intézmény jogelődjében én is dolgoztam, így külön megtiszteltetés a számomra, hogy köszönthettem az egykori kollégáimat, illetve a diákokat – mondta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester beszédében kitért arra is, hogy nem volt hiábavaló sem a szakmai, sem az emberi közösségi munka, hiszen összefogásnak köszönhetően újulhatott meg ez a nagy múlttal rendelkező iskola. Farkas Éva Erzsébet ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

##audio:4625##

A Galambról korábban még nem született ilyen átfogó és részletes könyv, mind ez a mostani. Az iskola egykori igazgatói, de volt tanárai és diákjai is tettek hozzá egy keveset, volt, aki történetet dolgozott fel, mások fotókat kerestek hozzá, de sokan kivették a részüket a szerkesztésében is. Köztük volt Horváth Zoltán igazgató is, aki maga is kettős – igaz, nem olyan hatalmas időt felölelőt, mint az iskola alapítása – de jubileumot ünnepelt: 20 éve dolgozik itt, illetve 10 esztendeje irányítja a Galambot. A könyv születését Horváth Zoltán itt idézi fel:

##audio:4624##

Azért nem szabad figyelmen kívül hagyni magát a megnyitót sem. Már önmagában az is elég érdekes, hogy pont annyi diák kezdte meg a 2017/2018-as tanévet, mint ahány éves az intézmény, vagyis 135. – Az is beszédes, hogy amíg 19 szakot oktattunk, akkor 160-170 tanulónk volt, a mostani létszámot pedig  mindössze 5 szakkal értük el – tette hozzá Horváth Zoltán. Az igazgató kiemelte: az iskola nem csupán a leendő tanulók, hanem a munkavállalókat kereső cégek között is egyre népszerűbb, hiszen már több esetben is előfordult, hogy a Galambban végzettek havi bruttó 350-400 ezer kezdő fizetéssel helyezkedtek el.

Munkatársunktól. K.