Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016-ban indította el a vásárhelyi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztésének tervezését. Ugyan ebben az évben, májusban, benyújtottak egy támogatási kérelmet, amely nyertes lett.

Ennek értelmében 1 milliárd forintot kapott a város a Csúcs-, Béketelep, Tabán és Kincses-telep városrészek csapadék- és belvízelvezetésének fejlesztése és rekonstrukciója, illetve a régi-kenyereéri csatorna hidraulikai kapacitásának növelése.

A Településfejlesztési Operatív Programból fejlesztik Hódmezővásárhelyen a csapadék- és belvízelvezetést. A több mint 1 milliárd forintos beruházás munkálatai már megkezdődtek a régi-kenyereéri csatornánál. Ez a csatorna viszi le a csapadékvizet Kis-tiszai csatornába.

A két kilométer hosszú csatorna burkolása a teljes projekt első szakasza, és jelenleg körülbelül 100 méter van kész eddig. Teljes hosszában április közepére várható a felújítás befejezése, de ha az időjárás is engedi, elképzelhető, hogy még idén elkészül a régi-kenyereéri csatorna.

Mindenki tapasztalja, hogy az időjárás megváltozott. Egyszerre nagyon sok csapadék esik le, és fontos számunkra, hogy a nagymennyiségű csapadékot gyorsan tudjuk elvezetni a városból.” – mondta el Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Hegedűs Zoltán

A fejlesztés második szakasza jövőre kezdődhet el, amiben 13 kilométer hosszan újulnak meg az utcai árkok. Ezeknek a burkolásoknak köszönhetően sokkal gyorsabban és akadály mentesebben fog elfolyni a csapadékvíz.

 

Sz.Viktor