Az apátfalvi önkormányzat több kenuval is rendelkezik, melyeket bárki bérbe vehet, hogy a Maroson evezzen. Szombaton több mint harmincan szálltak vízre a magyarországi Nagylak közelében, hogy egy nagyjából három órás túra után kikössenek az apátfalvi mólónál. Három önkormányzat, vagyis az apátfalvi, a magyarcsanádi és nagylaki úgy döntött, hogy ezzel teszi kellemessé ezt a napot a dolgozóinak. A vidám sportolásra meghívást kaptak a kormányhivatal makói munkatársai is.

– Ez a három település egy mikortérségben található, így számos munkában, fejlesztésben közösen veszünk részt, ezért arra gondoltunk, hogy az aktív pihenést is lehetne együtt tölteni, innen jött az evezés ötlete – nyilatkozta Szekeres Ferenc. Az apátfalvi polgármester hozzátette: közel három óra alatt jutottak el Nagylaktól Apátfalváig, igaz, a folyó alacsony vízállása miatt néhány sziget is kialakult, ahol megálltak egy-egy pihenőre. A kenuzás után a pátfalvi Szigetházban látták vendégül a csapatot.

Szekeres Ferenc apátfalvi és Farkas János magyarcsanádi polgármester

Még az indulás előtt minden értéket vízhatlan hordókba zártak, s ezeket a kenukhoz rögzítették. Erre szükség is volt, hiszen az út során több hajó is felborult. Mivel mindenkin volt mentőmellény és azonnal érkezett a szakszerű segítség, a kis ijedtségen kívül semmi baj nem történt. Olyan kenu is akadt, mely a kikötés pillanatában dőlt meg, s a benne ülők a Marosbe estek. Ez a malőr Locskai Zoltánnak volt köszönhető, ugyanis a nagylaki polgármester nagy igyekezetében, hogy a partra segítse a kenusokat, megborította a hajót. A Szigetházban a marhapörkölt mellett már közösen jókat nevettek a történteken.

A biztonságos szárazföldön: Locskai Zoltán nagylaki polgármester

– Én meg a víz nagyon jó viszonyban vagyunk egymással, imádom a vízisportok szinte minden ágát, s amióta a szomszédos Apátfalvának megvannak a kenujai, rendszeresen használom is őket – vette át a szót Farkas János. Magyarcsanád vezetője édesapjával, illetve két lányával evezett szombaton egy csónakban. – A folyóról nézve teljesen más a táj, mint a partjáról, alig lehet felismerni – emelte ki Farkas János. Igaz, az elmúlt napok viharai is nyomot hagytak a Maros mentén.

Munkatársunktól. K.