A Magyar Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja nem csupán a város, hanem a környező települések önkormányzatával is kiváló kapcsolatot ápol. Ennek köszönhetően például Magyarcsanádra rendszeresen visznek adományokat. Nem csupán ruhát, tartós élelmiszert és könyveket, hanem palántákat is. Az utóbbiak azért fontosak, mert a csanádiak a közmunkaprogram keretében elültetik, illetve gondozzák a kis növényeket. A beérett termést pedig felhasználják a közétkeztetésben, illetve szétosztják a rászorulók között.

A szervezet az adományok összegyűjtése és eljuttatása mellett fontos szerepet tölt be a települések társadalmi és kulturális életében is. – Sok esetben szerveztünk, illetve szervezünk most is programokat, de ezeken kívül részt veszünk az önkormányzatok, más civil szervezetek eseményein is – tudtuk meg Kómár Mátyástól. A makói csoport vezetője hozzátette: így legutóbb a Hagymaház előtt állították fel a sátrukat, mivel a retro szombat keretében kézműves foglalkozásokra várták az érdeklődőket.

Augusztus 3-tól rendezik meg a nagylaki falunapokat, melyre szintén meghívást kaptak a máltaisok. Nyaranta táboroztatnak is a Liget utcai székházukban, ezzel könnyítve meg a szülőket, ha nem tudnák elhelyezni csemetéjüket a vakáció alatt. A különféle ünnepek alkalmával, legyen az húsvét, advent vagy karácsony, tematikus foglalkozásokkal készülnek. Makón nem csupán a belvárosban, hanem külterületen is rendszeresen jelen vannak, így Rákosra szinte már hazajárnak a szeretetszolgálat önkéntesei.

– A magyarországiak mellett külföldi testvérszervezetekkel is összedolgozunk – folytatta Kómár Mátyás. A romániai Temesváron, Nagyszentmiklóson már számos esetben részt vettek különböző eseményeken. A vajdasági máltaisokkal is egyre gyümölcsözőbb az együttműkédüsük. A román és szerb kirándulásokat, programokat Kómár Mátyás itt foglalja össze:

##audio:4410##

Munkatársunktól. K.