A makói József Attila Múzeumban és Könyvtárban a nyáron is számos különféle tematikájú táborral várják a gyerekeket. – Ezen a héten a Bábtól a bábszínházig elnevezésű foglalkozásunkat szerveztük meg – nyilatkozta a helyszínen, vagyis a múzeum udvarán csütörtökön Oláh Nóra. A művésztanár, aki egyben az intézmény munkatársa is, Bertus Barcza Anikóval közösen vezette be a kis résztvevőket a bábkészítés, illetve azt követő bábjáték rejtelmeibe.

Gabnai Anna

A tábor elején a kisdiákok elkészítették a kedvenc mesehőseik figuráját, illetve azokat a díszleteket is, melyeket majd felhasználnak a nagy közös jelenetben. – Ezt a hetet úgy zárjuk, hogy pénteken megmutatjuk a szülőknek, testvéreknek, illetve az érdeklődőknek, hogyan is teltek itt a napok, ezt pedig mi mással is lehetne a legjobban szemléltetni, mint egy bábjátékkal – sorolta Oláh Nóra. Maga a bemutató igen sokszínű lesz, hiszen minden gyerek beletett valamit, így keverednek benne a mesehősök is. Ezt az érdekes egyveleget Oláh Nóra itt foglalja össze:

##audio:4367##

Gabnai Anna ősszel kezdi a harmadik osztályt a Szent István Egyházi Általános Iskolában. – Nagyon szeretek eljátszani meséket a bábokkal, ezért jöttem el a táborba – árulta el a 9 éves kislány. Anna egy nagymama és egy rabló figuráját készítette el. A kisdiáknak a kedvenc bábjátéka a Mazsola és Tádé, a rajzfilmek közül pedig Spongyabobot kedveli.

– Kiszabtam egy kisebb anyagdarabot, az ujjaimnak vágtam rá lyukakat, s végül a textílre rágumiztam a fejet – avatott be a bábkészítés részleteibe Ratkai Viola. A 9 esztendős kislány kedvenc bábhősét, Vitéz Jánost alkotta meg, illetve a legnagyobb ellenségét, Pokol Tüzét, vagyis egy gonosz ördögöt. – Az a jó Jánosban, hogy egy nagy palacsintasütővel mindig elveri a pokolból érkező gonoszokat, így megmenti a malmot és a falut is – mondta Viola.

Ratkai Viola

Munkatársunktól. K.