Újjászületésének 30. évfordulóján, a hódmezővásárhelyi Sóshalmi Olvasókör az Olvasókörök Országos Nyári Találkozójának házigazdája idén. „A mai nappal kezdődő 3 napos rendezvénysorozatot az Olvasókörök Országos Szövetségével közösen szerveztük. Idén 30 éves a Sóshalmi Olvasókör újjászületése, az 1948-as betiltatás után 1987-ben nyílt lehetőség arra, hogy az egykori körtagok, és a körvezetőség újból összeálljanak. Tevékenysége azonban ’87-ig sem szünetelt, évente egyszer akkor is rendszeresen találkoztak, Mártélyon, minden év augusztusának első vasárnapján” – mondta Molnár Ernő, a Sóshalmi Olvasókör elnöke.

Molnár Ernő

Az olvasókörök leginkább talán a hagyományok őrzéséről híresek, ennek az ápolásnak egyik lényeges és különleges eleme a vándorbot átadása is. „Idén a bot Nagykanizsáról érkezett, amely jelképezi az összetartozást, a közös értékrendünket. Az országos találkozót rendező házigazda egy évig őrizheti ezt, majd ő viszi a következő találkozóra. A közelmúltban olyan helyeken járt a vándorbot, mint Újvidék, Balmazújváros, vagy Mohács” – emelte ki a kultikus jelentőségű tárgy lényegét Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének egyik társelnöke, aki az olvasókörök töretlen fennmaradásának, népszerűségének okát ekképpen jellemezte:

„A körök alkalmazkodtak a változó körülményekhez. Ma már nem ugyanazt fedi le egy olvasókör tevékenysége,  mint az 1800-as évek végén, amikor a kabinetek megjelentek. Sokrétűbb tevékenység jellemzi, nem csak az olvasás – kultúra népszerűsítése, a hagyományok,  az értékek megtartása, megőrzése a célja. A legtöbb körnek a mai napig van népdalköre, vannak rímfaragói, kézimunkacsoportjai. A szövetség idén lesz 27 éves, szerepe, hogy a tagszervezeteket összefogja, olyan élményeket nyújtson, mint a mostani nyári találkozó is. Egy közösséget működtetni mindig nagy áldozat, az összejövetelekkor tapasztalatcsere, közös álláspont kialakítása folyik. Az olvasókörök túlterjeszkednek a határon, hiszen Délvidéken és Felvidéken is vannak tagszervezeteink. A legújabb stratégiánk, hogy a határon átívelve a békés nemzetegyesítéshez járuljunk hozzá, amelyre mindig is vágyott a magyar nép.”

Deák György

A gálaest dr. Kószó Péter alpolgármester köszöntőbeszédével indult, amelyben kitért Széchenyi István abbéli kezdeményezésére, amelyet 1848 előtt tett közzé, s mely szerint minden vármegye székhelyen, valamint Budán és Pesten úri kaszinók kialakítását indítványozza. Ezen kaszinók kulturális és művelődési programokkal, könyvtárakkal is rendelkeztek, így talán létezésük tekinthető az első olvasókörnek is.

Az alpolgármester beszédében kiemelte, a Kiegyezést követően robbanásszerűen alakultak meg az olvasókörök Magyarországon, Hódmezővásárhelyen 1869-ben jött létre az első. Több, mint 100 kör jött létre a betiltásig. „A feladata ma egy olvasókörnek, hogy a múlt kitaszított étékeit visszahozza, tartalmas szórakoztatást nyújtson, és az, hogy megismertesse az emberekkel a kulturális és a tudományos vívmányokat.”

Dr. Kószó Péter

Dr. Kószó Péter beszédét Molnár Ernő és Deák György köszöntője követte, majd ünnepélyesen is átvette a Sóshalmi Olvasókor a vándorbotot a kanizsaiaktól.

Ezután következett a színes, vidám, olykor elgondolkodtató műsor, amelyet az országból érkező körök tagjai adtak elő, fellépett többek között a Balmazújvárosi Népdalkör, a Hajdúszoboszlói Polgári Olvasókör és a Mátyás utcai Olvasókör is.  A barátságról szóló versek, mókás jelenetek, táncok, énekek mind-mind alátámasztották azt, amit Deák György,  az Olvasókörök Országos Szövetségének egyik társelnöke kiemelt a vándorbot jelentésével kapcsolatban. A produkciók és a rájuk adott reakciók egy összetartó, baráti közösségről tanúskodtak, akik őrzik és ápolják hagyományaikat, értékrendjük közös határon innen és határon túl is.

Salamon Sándorné, a Kiskanizsai Polgári Olvasókör elnöke egyike volt azoknak, akik felléptek a gálaesten. Az Árvácska Dalkör Somogyi népdalcsokorral, csúfolódóval készült az estre. „Olvasókörünk Kiskanizsáig népszerű kulturális intézményként funkcionáló civil szervezet, ebben az évben 147 éves. Én 12 éve vagyok tagja, és 9 éve vezetője. Az olvasókörök világa az egész gyerekkoromat átszőtte, Kiskanizsán nem volt művelődési ház, „csak” olvasókör. Tánccsoportja volt, énekkara, ezekben én is részt vettem.”

Németh Renáta szintén a Kiskanizsai Polgári Olvasókör tagja. Emellett ének-zene tanár, és az Árvácska Dalkör művészeti vezetője. Elmondta, 6 éve vezeti a dalkört. Amikor felkérték, akkor került kapcsolatba olvasókörrel először. „Nagykanizsának kis városrésze Kiskanizsa, egyedi, szoros családias városrész, mindenki ismer mindenkit. Úgy gondolom, hogy a hagyományok ápolása leginkább az olvasókörben lehetséges.”

Németh Renáta és Salamon Sándorné

 

A műsorszámokat követően a Sóshalmi Olvasókör vezetőinek különböző ajándékokkal kedveskedtek az olvasókörök tagjai, Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének nevében egy értékes könyvet nyújtott át, megköszönvén a házigazdának azt, hogy megszervezte a találkozót.

A gálaest csak az első állomása volt annak a 3 napos rendezvénysorozatnak, amely egészen vasárnapig tart. Szombaton a Sóshalmi Olvasókör területén (a Kutasi úton, a Tanya 1627-nél) 10.30-kor kezdődik a hagyományos aratóünnep. Délután néptánc bemutató, tombolahúzás, dalköri műsor, a Popfilter zenekar produkciója, illetve aratóbál is vár a kilátogatókra. Vasárnap 10 órától a dr. Rapcsák András sétálóutcán lesz egy fúvós zenekari koncert.

A gálaest moderátora Huszár Tamás, a Vásárhelyi Televízió munkatársa volt.

Ács Helga