Lassan két évtizedes múltra tekinthet vissza a Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelep. Az idén tizenhetedik alkalommal szervezték meg. Összesen 57 gyermek – a makóiak mellett földeákiak, kiszomboriak és ferencszállásiak – vett részt rajta. A hagyományokhoz híven a művésztelepen készített alkotásokból kiállítást állítottak össze, melyet pénteken Pálfai Zoltán plébános nyitott meg a Hagymaház Galériában.

– Mindig valamilyen témát kell a gyerekeknek feldolgozniuk, az idén ez az ünnep volt – nyilatkozta Oláh Nóra művésztanár. A telep vezetője kiemelte: a kis alkotóknak a fanáziájára bízták, milyen ünnepet is jelenítenek meg, lehetett az családi, állami, de akár egyházi is. Azt sem szabták meg, milyen technikával dolgoznak. Így nem csupán rajzok, festmények, de karcok és kerámiák is születtek.

Dinnyés Áron

A hamarosan 9. születésnapját ünneplő Dinnyé Áron Ferencszállásról érkezett. – Nagyon szeretek rajzolni és festeni, egyik kedvencem a különféle mesefigurák ábrázolása – árulta el a kiszombori Dózsa György Általános Iskolában tanuló fiú. Áron a művésztelepen többek között egy érdekes technikát is kipróbált: a karcot. A lapra zsírkrétával rajzolt, amit utána fekete festékkel lekent, majd ebből karcolta ki az alakokat, épületeket, vagyis mindent. – Mivel az ünnep adott volt, így én azt találtam ki, hogy egy városban tűzijátékot néző embereket festek, jobban mondva karcolok – tette hozzá Dinnyés Áron.

A pénteki megnyitón egy nagy fehér lepellel letakart valamire is felfigyelhettek a vendégek. Hamarosan ki is derült, mit rejt a textíl: egy óriási pannót. Ezt az alkotást a szegedi pszichiátriai osztály betegeinek készítették a művésztelep résztvevői. Emellett két kisebb faliképet is alkottak, melyeket a tábornak otthont adó Szent István Egyházi Általános Iskola kapott meg. De pontosan mit is ábrázolnak ezek a pannók, azt Oláh Nóra itt részletezi:

##audio:4321##

Munkatársunktól. K.