A football-billiárd játékot Bagi Mátyás, funkcionális trainer látta a világhálón. Mivel már több, a Rádió 7 által szervezett rendezvényen volt fellépése, s kiválóan tudott együtt dolgozni a rádió vezetőjével és munkatársaival, így ötletével megkereste a Rádió 7 tulajdonosát Égető Gyulát, aki fantáziát látott játékban. A szerkesztőségvezető felvette a kapcsolatot a pálya tulajdonosával és megállapodtak, hogy a Rádió 7-et működtető Kisbíró Kft. tulajdonosa bérbe veszi a focibiliárd pályát, pályákat, július 3-tól július 30-ig. Hétfőn (július 3.-án) érkezik a focibiliárd pálya kisebbik társa is a BFMK elé, melyet a gyerekek vehetnek majd birtokba.

A football-billiárd a foci és a biliárd ötvözése. Egy francia találta ki, 6-7 évvel ezelőtt. Azóta egyre több országban lehet látni, és van, ahol komplex szabadidő központokat hoznak létre, 20-25, vagy akár több pályával.

Épül a pálya

Két éve gondoltuk úgy Marosi Sándor társammal, hogy elindítjuk ezt a játékot Magyarországon is. Megépítettük az első pályánkat, ami egy hotelben kapott helyet. Tavaly pár hónapra kijutottunk Siófokon, a Balaton partjára, most pedig itt vagyunk Hódmezővásárhelyen. Az országban tehát a 3. helyszín lesz ennek a városnak a sétálóutcája, ahol ki lehet próbálni ezt a játékot.” – tudtuk meg Elek Ádámtól, a pálya egyik tulajdonosától.

Elek Ádám

Vásárhelyre két pálya érkezik. A nagyobbik már megépült, készen áll a hétfői startra. Ez 7×4 méteres, a kisebbik társa pedig 6×3,5 méteres, és a napokban ez is megépül a város szívében. A football-billiárdot egyéniben vagy párosban lehet játszani, a szabályok pedig megegyeznek a pool biliárdéval, azzal a különbséggel, hogy nem dákóval, hanem lábbal kell mozgásra bírni a labdákat.

Kezdjük észrevenni, hogy két nagyon izgalmas célcsoport alakult ki. Az egyik a gyerekek világa, hiszen a sok színes labda nagyon vonzza őket. A másik csoportot a kocsmasportok szerelmesei adják. Azt mondhatjuk tehát, hogy igazi végletekben gondolkozhatunk. A pozitív ebben, hogy kevés olyan játék van a világon, amit a gyerek és a szülő is egyaránt élvezni tud. Ez ezek közé tartozik.” – tette hozzá a tulajdonos.

Ebben a szabadidős elfoglaltságban nem mindig jelent előnyt, ha valaki profi focista, vagy egy ásznak számít biliárdban. Sok esetben az dönti el, hogy ki nyer, hogy ki mennyire tud összpontosítani, és mennyire tud pontosan célozni.

A football-billiárdot bárki kipróbálhatja hétfő délutántól Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt, a Rádió 7 Summer Street rendezvényén.

Bagi Mátyás már edzi a fiatalokat, hogy bírják szusszal

 

 

Sz.Viktor