Dr. Juhász Tünde a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Agrárkamaránál foglalkoztatott falugazdászok nyújtják a legtöbb segítséget a gazdálkodóknak az egységes kérelem kitöltésében. Hódmezővásárhelyen a helyiek egy helyen megkapták az összes segítséget a támogatás igénylésének beadásához.


Korábban a termelőknek több papír leadására volt szükség a különböző támogatások igényléséhez. Az egységes kérelmek bevezetésével nem csak a területhez kapcsolódó, hanem a növénytermesztéssel és állattartással kapcsolatos támogatásokat is egyúttal meg lehet igényelni.


“A 2016-os egységes kérelmek feldolgozása és a kifizetések is megtörténtek. A ráfordított összeg 2015-ben 372.8 milliárd Ft, míg idén 411.4 milliárd Ft volt. A leadott egységes kérelmek 99%-a június közepére, azaz a kifizetési határidő előtt kiegyenlítésre kerültek.” – tájékoztatott Dr. Juhász Tünde Csongrád megye kormánymegbízottja. Hozzátette, hogy ezek az adatok igazolják, hogy a januári átcsoportosítások, és új feladatok kormányhivatalokhoz kerülése gyorsította a folyamatok elvégzését, és a jövőben is hasonló eredményekre lehet számítani.


Az országban idén május közepéig leadott 173 657 egységes kérelemből 13006-ot Csongrád megyei gazdák nyújtottak be. Az országos támogatási összegből 21 milliárdot fordítottak a megyében gazdálkodók számára.


n.j.