A fórumot megelőzően Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és Almási István polgármester egyeztettek, valamint egy sajtótájékoztatót is tartottak.

A rendezvényen a város első embere kiemelte: Hódmezővásárhelyen az utóbbi időben az Egészséges Vásárhely programhoz kapcsolódóan rengeteg infrastrukturális sportfejlesztés történt és a városi egyesületeket is támogatták.

„Viszont az országos az egyesülethez tartozni egy rangot is jelent, és nagyon nagy segítség a jövőre nézve. Akár pályázati lehetőségeket kihasználva, akár különböző célokat megvalósítani. Bízom benne, hogy a mai találkozás sikeres lesz a vásárhelyi sportegyesületek számára. Ha a sportegyesületek összefognak, akkor bizonyára nagyobb erőt tudnak gyakorolni, nagyobb pályázati lehetőségeket tudnak elérni, és esetleg még nagyobb támogatásban részesülhetnek.” – tette hozzá a polgármester.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége még 1989-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy olyan szakmai és érdekképviseleti szerv legyen, amelyik képes az ország különböző pontjain működő és különböző problémákkal küszködő sportegyesületek érdekeit a döntéshozók előtt képviselni.

10 esztendőn keresztül meghatározó érdekképviseleti szerv szerepét töltötte be, az ezredforduló környékén közel ezres taglétszámmal bírt, majd az ezt követő években folyamatos gyengülésnek indult. 2015 végén már a százat sem haladta meg a taglétszám. Ekkor, Deutsch Tamás került a szövetség elnöki székébe, hogy új lendületet kapjon a szervezet. Az ezt követő törekvéseknek köszönhetően másfél év alatt közel 300 tagot számlálhat a Sportegyesületek Országos Szövetsége.

„Öröm, hogy itt lehetünk Hódmezővásárhelyen. Nem akárhova érkeztünk. A város már a rendszerváltoztatás óta olyan magyarországi nagyváros, ahol az önkormányzat mindenkori vezetése nagyon komoly figyelmet fordította arra, hogy a város sportélete a lehetőségekhez maximumáig elmenve fejlődjön. Nem véletlen, hogy a ’90-es években a Nemzet Sportvárosa címet is elnyerte.” – fogalmazott Dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke.

A szakember hozzátette, hogy ma Magyarországon Európa egyik legjelentősebb sportfejlesztési programja valósul meg. Ennek több összetevője van, a mindennapos testnevelés bevezetése, a versenysport támogatása, a világesemények rendezése vagy a társasági adókedvezmény, amely öt látványsportág működését segíti.

„Mindebből komoly lehetőségekhez jutnak a hazai sportegyesületek, de az a legfontosabb, hogy a sportegyesületek azon köre, a kis és közepes sportegyesületek, akikhez ebben a nagyon komoly lehetőséget jelentő sportfejlesztési program együttesben talán a kelleténél kevesebb figyelem jutott, ők is nyertesi lehessenek ennek az egésznek.”

Ez a gondolat képezte a szerdai fórum főtémáját is.

Deutsch Tamás továbbá kiemelte, hogy az egész világon jellemző tendencia, hogy a rendszeresen sportoló emberek létszáma csökken, de a sportegyesületek keretein belül sportolók száma is hasonlóan alakul.

„Nem baj, ha valaki nem egyesületi tagként sportol, viszont a sportegyesületek tudják biztosítani a sportolás legkomfortosabb és legteljesebb körülményeit. Az utánpótlás-nevelésben nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki autodidakta módon lesz világbajnok. Ki kell használni az egyesületek adta lehetőségeket, úgy hogy mindenki számára vonzóvá sportolási lehetőségeket tudjunk biztosítani.”

A SOSZ elnöke beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban a kis és közepes egyesületek támogatási programja került a középpontba. Kidolgoztak egy szakmai programot, amit a sportállamtitkárság is elfogadott, ennek okán pedig 150 millió forintos keretösszegben, pályázati úton tudtak az országban található sportegyesületek számára támogatást biztosítani.

A SOSZ emellett szolgáltatásokkal is szeretné segíteni az egyesületek életét. Jogi tanácsadás, pályázatfigyelés, szakmai segítség az, amiben jobbot nyújtanak az egyesületi vezetők számára, de a jövőben az edzőképzésre és továbbképzésre is szeretnének komoly hangsúlyt fektetni.

szcs