Ha manapság szeretne PlayStation 4 konzolt vásárolni az ember, igazán képben kell lennie. Miért? Mert PS4 konzolok 3 variánsa kapható és azokon belül is vannak eltérések. Nézzük sorban:

Az 1. PS4 variáns

Létezik az első PS4 design a rombusz formájával, sarkított éleivel, fényes felső borításával. 500GB tárhellyel és érintés érzékeny gombokkal. Mai napig kapható különböző üzletekben, általában valamilyen játékot is csomagolnak mellé, néhol még plusz kontrollert is adnak hozzá, csak hogy “szabaduljanak” tőle. Pedig semmi baj nincs ezzel a konzollal, ugyanolyan jól működik, mint a többi, néhány apróságtól eltekintve.Ennek a variánsnak van teljesen matt borítású verziója 1TB tárhellyel, fizikai gombokkal. De nnyi a különbség, az ereje semmit nem változott ennek a gépnek, ugyanarra képes, mint az előd.

A 2. PS4 konzol

Jött a design váltás és kiadták az új PS4 konzolt, ami az elején csak PS4 Slim néven futott. Ebből is létezik 500GB és 1000GB (1TB) kiadás, csak a tárhely a különbség közöttük. Az első Ps4 variánshoz képest kisebbek, könnyebbek, újfajta hűtést kaptak és persze a design is sokat változott, már lekerekített sarkokkal rendelkezik és teljesen matt, enyhén érdes felületű. Erőben viszont pontosan ugyanazt az erőt képviseli, mint az első variánsok, konkrétan azokat szeretné leváltani.

A 3. konzol variáns a PS4 PRO

A 2. variánssal egy időben jelent meg, design hasonló, csupán picit vaskosabb, magasabb és 2 helyett 3 részből (rétegből) áll. Nehezebb, jóval többet fogyaszt, viszont sokkal erősebb is annál. Képes játékokat 4K-ra felskálázva futtatni, némelyeket akár natív 4K-ban. Memóriát is gyorsabbakat tartalmaz és a GPU is jóval erősebb, valamint a processzor órajelén is emeltek. Összességében ez a PS4 PRO a legerősebb konzol a piacon a cikk írásának időpontjában.

Megéri-e a PRO-t venni? Véleményem szerint igen és nem csak 4K TV tulajdonosaként. Hogy miért? Mert egyszerűen magasabb FPS számmal vagy részletesebb grafikai beállításokkal játszhatjuk a PS4 PRO támogatást kapó játékokat, mint a többi PS4-en. És ehhez nem kell 4K, ezt Full HD felbontásban kapjuk. Arról nem is beszélve, hogy akinek PlayStation VR-ra is fáj a foga, az arra készülő játékok nagy része is támogatja a PRO-t, vagyis kihasználja annak erejét és lényegesen minőségibb virtuális világot élvezhetünk magunk körül a nagyobb felbontásnak köszönhetően, amit a PRO elbír, a normál PS4-ek viszont csak alacsonyabb felbontásban.