A közlemény szerint az országos ivóvízminőség-javító program részeként, 3,305 milliárd forintból valósult meg Szegeden és Algyőn a meglévő összekapcsolt vízellátórendszer fejlesztése. A beruházás költségének 83,6 százalékát, 2,764 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatás formájában az Európai Unió Kohéziós Alapja fedezett, a fennmaradó 16,4 százalékot, 541,18 millió forintot a Belügyminisztérium biztosított.

Az ivóvízminőség-javító projekt 2013 novemberében kezdődött el. A beruházás keretében korszerűsítették az ivóvíztisztítási technológiát az öt szegedi és az algyői vízműtelepen, emellett 4,7 kilométeren új ivóvízvezeték épült, elvégezték 11,4 kilométernyi vezeték rekonstrukcióját, valamint a teljes, 684,5 kilométeres hálózat mechanikai tisztítását. Ezen felül kiépült, illetve megújult huszonöt víztároló medence, és elkészült a technológiának megfelelő vízbiztonsági terv.

A sikeres próbaüzem után az ivóvíz arzén- és ammóniumszintje jelenleg Szegeden és Algyőn is az EU által meghatározott határérték alatt van – áll a közleményben.

 

Forrás: MTI