Ünnepélyes keretek közt szerda este felavatták a makói Csanád vezért téren újraállított Országzászlót. Az emlékművet dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg. Kárpátoknak hegyaljában címmel a Maros Táncegyüttes műsort adott, Kínyó Kata és Guti Kíra diákok népdalokat énekeltek. Az ünnepségen közreműködött a Makói Magán Zeneiskola fúvószenekara dr. Csikota József karnagy-igazgató vezényletével, valamint a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar Gilinger Ildikó vezetésével.

Elsőként Farkas Éva Erzsébet mondott ünnepi beszédet. – Ésszel nehezen felfoghatónak, szívvel pedig még inkább elviselhetetlennek tűnt, hogy egyetlen pillanat alatt az ország kétharmada elveszett – utalt a polgármester a trianoni döntésre. Farkas Éva Erzsébet ünnepi gondolatainak részletét itt találja:

##audio:4141##

– Elsőként szeretném megköszönni Kovács Sándor makói képviselőnek azt, hogy kezdeményezésére eljuthattunk odáig, hogy most felavathatjuk az újraállított Országzászlót – kezdte a szónoklatát Lázár János. A miniszter, a térség országgyűlési képviselője szerint az Országzászló a csonkaság jelképe is egyben, hiszen elég, ha az elcsatolt területekre gondolunk. Lázár János kitért a trianoni békediktátum után még mindig elmaradt jóvátételre is, íme:

##audio:4142##

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint minden ilyen jellegű eseménynek, mint a makóinak is, az az egyik legfontosabb feladata, hogy hitet merítsenek a résztvevői. Hogy pontosan mire is gondolt, azt a politikus itt részletezi:

##audio:4143##

Munkatársunktól. K.