Április 16-a volt az úgynevezett World Voice Day, vagyis a Hang Világnapja. Ennek kapcsán Európa számos országában rendeztek, illetve rendeznek különféle eseményényeket. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódott a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók székhelyintézménye. Így hétfőn délután az iskola tornatermében koncertet szerveztek, melyen szinte valamennyi növendék bemutatkozott.

– Ennek a világeseménynek az apropóján rendezték meg az Éneklő Ifjúság versenyt, melyen mind a két kórusunk részt vett, a kis kórusunk arany minősítést kapott, illetve kiérdemelte az év kórusa címet, a nagyok pedig arany minősítést szereztek – nyilatkozta Borkáné Dudás Mónika intézményvezető. A gyerekek szülei csak ritkán láthatják, hallhatják őket így egyszerre, ezért szervezték meg nekik ezt a hétfői bemutatót. A két kóruson kívül felléptek még a 2. osztályosok, akik nagykállói gyermekdalokat adtak elő. Népdalcsokrot énekelt Forrai Kamilla, Guti Zoé Róza, Guti Hanna, Guti Kíra, Kínyó Kata, Majoros Dóra, Vas Dávid és Mészárso Dóra. László Levente a hangok világába engedett bepillantást, a 3-tól egészen a 8-ig osztályosokig pedig Kodály Biciniumából adtak elő részleteket.

Kerekes-Papdi Rebeka

A negyedik osztályos Kerekes-Papdi Rebeka igazán életvidám kislány. Arra a kérdésre, miszerint miért választotta a Bartók iskolát, a következőt válaszolta: mert nagyon szimpatikus volt a neve, s ha már ide jelentkezett, akkor miért ne tanuljon zenét. – Furulyáztam előbb, aztán fuvolázni akartam, de valahogy meguntam, hogy olyan sokat kell gyakorolni, így abbahagytam az egész hangszeres zenét, most csak énekelek – avatott be a mosolyogva a részletekbe a 10 esztendős kisdiák.

– Még óvodás voltam, pontosabban nagycsoportos, mikor megtetszett a zene, s mindenképpen énekelni akartam, így a szüleim beirattak a Bartókba – vette át a szót a hetedik osztályos László Levente. A 13 éves fiú elsősként nem csupán énekelni, hanem zongorázni is kezdett. Egyik példaképe Szentpéteri Csilla zongoraművész, aki szintén ebben az iskolában végzett. Levente tervei között szerepel, hogy a József Attila Gimnáziumban folytatja a tanulmányait, de a zongorázást nem szeretné abbahagyni.

László Levente

Munkatársuntól. K.