Makó adott otthont a 26. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei református óvodák találkozójának. Az első napon, vagyis pénteken a Hagymaházban számos előadást hallgathattak meg az érdeklődők, melyeknek a központi témája a mese, illetve a mesével való nevelés volt. Szombaton is a Hagymaházban indult a program, de utána a vendégeknek megmutatták a város két református óvodáját, a Szikszai Györgyöt és a Bárkát. Természetesen nagyon sok idő jutott városnézésre, kikapcsolódásra és aktív pihenésre is. Erről a péceli Harangvirág Református Óvoda vezetője, Gudmann-Bokor Anita így mesélt:

##audio:3917##

Egy sikeres uniós pályázatnak, vagyis 120 millió forintnak köszönhetően a területének a duplájára növekedhetett a makói Bárka Református Óvoda, ugyanis 450 négyzetméterről 900-ra emelkedett. Így új helyiségeket is ki tudtak alakítani benne. Amire Gruberné Joó Mariann vezető a legbüszkébb, az a tornaterem, ami egyben balett terem is. Emellett számos más pluszt is nyújtott a felújítás, mint például a készégfejlesztő szobákat, ahol kis csoportokban foglalkozhatnak az ovisokkal. A beruházásról, illetve az intézmény szellemiségéről Gruberné Joó Mariannt itt hallja:

##audio:3918##

A makói találkozó egyik legfontosabb eleme a tapasztalatcsere volt. Hiszen a Kárpát-medencében számos településen működik református óvoda. Az alapgondolat, a módszerek azonosak ugyan, de minden tájegységnek vannak apróbb eltérései. Ezek is szóba kerültek pénteken és szombaton a Hagymaházban és nem csupán az előadásokon, hanem előtte és utána való beszélgetések során is.

A Debreceni Református Kollégium Óvodájának a teljes óvodapedagógusi gárdája eljött a Maros-parti városba. – Azért tartottam ezt fontosnak, hogy ne csak én, hanem a tíz munkatársam is személyesen hallja, lássa azokat a lehetőségeket, amik segíthetik a nevelőmunkát – fogalmazott a hajdú-bihari megyeszékhely óvodájának vezetője. Feketéné Kavisánszki Györgyi ezzel kapcsolatos gondolatait, illetve az ovi rövid bemutatását itt találja:

##audio:3919##

Munkatársunktól. K.