Simó József több mint 10 éve ismerte meg Wass Albert írásait, majd irodalmi esteket és előadásokat kezdett tartani az író műveiből. Egyik előadásán sikerült megkapnia Wass Albert címét is, és ettől kezdve – bár csak levelezés útján, de – kapcsolatba kerülhetett az emigráció egyik legkitűnőbb alakjával.

Simó József

Az Ismerős Arcok zenekar (Nyerges Attila, Galambos Nándor, Práder Vilmos, Kovacsik Tamás és Leczó Szilveszter) egyik küldetésének tekinti a tradicionális és kortárs magyar irodalom népszerűsítését, ezen belül is Wass Albert munkásságának megismertetését. Ezzel erősíteni kívánják közönségük kulturális és nemzeti identitását.

Az Ismerős Arcok zenekar

A zenekart és Simó Józsefet Wass Albert szeretete hozta össze. Az Ismerős Arcok első lemeze, az „Egy a hazánk” a költő tiszteletére született meg. Wass Albert az írásaiban olyan gondolatokat fogalmaz meg, ami a magyarság megmaradása szempontjából fontos, és időszerű. Az Ismerős Arcok csapata pedig ugyan ezt csinálja, és így találkozott össze a rock zene és az irodalom.

Azok a gondolatok, amikről az előadásban beszélünk, azok nem csak a magyarságnak fontosak, hanem egyetemes gondolatok. A haza szeretetéről, az igazságról és a becsületről szólnak. Ezek olyan alapértékek, amik kiveszőben vannak a mai kor társadalmából. Mi szeretnénk, ha ezek tovább élnének.” – nyilatkozta Galambos Nándor, a zenekar basszusgitárosa.

Galambos Nándor

Az este folyamán azok az Ismerős Arcok dalok csendültek fel, amelyek kérdéseket tesznek fel Wass Albert műveivel kapcsolatosan. Voltak szerelmes hangvételű zenék, de érintették a hazaszeretetet és a barátságot is.

Sz.Viktor