Az ötfokozatú hurrikánskálán négyes kategóriába sorolt Debbie kedden csapott le az Ausztrália északkeleti részén található Queensland szövetségi államra. Az orkánt hatalmas erejű széllökések és özönvízszerű esőzések kísérték. A délnyugati irányba továbbvonuló trópusi ciklon Queensland déli részét, Sydneyt és Új-Dél-Walest sem kímélte.

Új-Dél-Wales partvidékét különösen erőteljes és hirtelen áradások sújtják, a hatóságok szerint a vízszint egyes területeken a három métert is elérheti.

Otthonuk elhagyására szólították fel Tweed Heads, Kingscliff és Murwillumbah lakóit. Queenslandben a Gold Coasthoz hasonló turisztikai célpontok is víz alatt vannak.

Cápák, kígyók, krokodilok

Miután a mentőcsapatok lefotóztak egy partra vetődött bikacápát az egyik úton, a queenslandi hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy kígyókkal és krokodilokkal is összetalálkozhatnak a víz alá került területeken.

A cápát lencsevégre kapó Lisa Smith is meglepődött, amikor meglátta a hatalmas állatot, amely a Burdekin folyó közelében vetődött partra.

„Először azt hittem, hogy egy delfin, de mondtam is magamnak: hiszen itt nem élnek delfinek” – mesélte a brisbane-i Courier Mailnek nyilatkozó nő. „Ez egyértelműen megmutatja, hogy az embereknek nem szabad alámerülniük a megáradt vizekben, mert sohasem tudhatják, mi rejtőzik a mélyben.”

A queenslandi tűzoltóság március 30-án tette közzé a bikacápáról készült képet, mely bejárta a világot.

Az orkán által érintett vidékeken továbbra is 50 ezer otthon van áram nélkül. A kárfelmérésben, segélyosztásban és a romok eltakarításában mintegy 1300 katona vesz részt.

Forrás: hirado.hu