Immár 23. alkalommal rendezzük meg ezt a szavalóversenyt, amely frankofón esemény. 1993 óta szervezzük, mindig Hódmezővásárhelyre. Kezdetben városi, megyei, majd a Dél-Alföldi régiót érintette, 5-6 évvel ezelőtt azonban elhatároztuk, hogy országos megmérettetés lesz. Örömünkre vált, hiszen a mai napon mintegy 12 intézmény képviselteti magát, az 56 diák Budapestről, Egerből, Nyíregyházáról, Debrecenből, Kecskemétről, Gyuláról, Szegedről, Szentesről, Szegvárról és Hódmezővásárhelyről érkeztek. 4 kategóriában versenyeznek, ezek:  5-6., 7-8., 9-10., illetve 11-12. osztály. A jelentkezés feltétele volt, hogy a részt vevő francia nyelvet tanuljon. Vendégünk idén Yves Gaudin francia költő is, így az ő verseiből választottuk ki a kötelező alkotásokat. Ezen kívül egy szabadon választott művel állnak ki a zsűri elé a fiatalok, ehhez kapcsolódóan nem volt semmiféle megkötésünk, akár a magyar költészet egyik alkotását is elszavalhatják francia nyelven” – nyilatkozta a programmal kapcsolatban dr. Radicsné Dr. Ruzsa Ilona, a Magyar-Francia Baráti Társaság vezetője, aki kiemelte, társaságuk elsődleges feladata a francia kultúra terjesztése, illetve a magyar kultúra értékeinek átadása elsősorban testvérvárosukban, Vallauris-ban. A francia kultúra terjesztésére – a mostani szavalón kívül – kiváló alkalma nyílt a társaságnak a nem régen megrendezett országismereti vetélkedőn is.

Dr. Radicsné dr.Ruzsa Ilona

Marie-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövet asszonya a verseny zsűrijének elnökeként, a Frankofónia rendezvénysorozat keretein belül vett részt az eseményen. “Nagyon nagy örömünkre ez a rendezvény erősíti a francia nyelv oktatását, a francia kultúra terjesztését itt, a régióban, és az országban. Már több helyen is volt alkalmam zsűriben dolgozni, kaptunk egy értékelő táblázatot, de az a tapasztalatom, hogy a globális kép, amit a produkcióról kapunk, fontosabb, mint a részekre bontott értékelés” – nyilatkozta a nagykövet asszony. Hódmezővásárhelyi tartózkodásának kezdeteként látogatást tett a Városházán, Almási István polgármesterrel találkozott, a városról pedig igen pozitív benyomásokat szerzett: “Első benyomásaink még frissek, de amit megfigyeltem, hogy nagyon nyugodt, szép város Hódmezővásárhely, gyönyörű, karban tartott épületeket láttam.”

Marie-France André, a Belga Királyság magyarországi nagykövete

 

belga zászló a Városházán, Marie – France André nagykövet asszony tiszteletére

Dr. Nagy Viktória, a Magyar-Francia Baráti Társaság tagja a 9-10., illetve a 11-12. osztályosok kategóriájának zsűri tagja. Az “általános” szempontok mellett – hangsúlyozás, kiejtés, non-verbális eszközök használata stb. – a szavaló diákoknál kiemelten figyel a verseny alatt a következőkre:

##audio:3811##

Dr. Nagy Viktória véleménye szerint a magyar és a francia versmondás között leginkább a hangsúlyban és a ritmikában van különbség, és ezt a felkészítő tanároknak nagyon pontosan meg kell tanítaniuk a versenyzőknek, ugyanakkor azt tapasztalta, hogy ez minden évben egyre jobban sikerül.

Hugues Denisot, a Francia Intézet attaséja az általános iskolások kategóriáinál zsűrizett. Elmondta, nagyon fontosnak tartja a francia nyelvet, hiszen 5 kontinensen jelen van. Kereskedelmi nyelv is, így aki franciául tanul, nagy előnyökre tehet szert.

Hugues Denisot

Izgatottan gyülekeztek a Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtárában pénteken délelőtt az ország különböző területeiről érkező versenyzők.

Novák Jázmin és Sitkei Zolta a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumot képviselték a megmérettetésen.

A 9. osztályos Jázmin, aki már fél éve tanul franciául, számtalan alkalommal vett részt magyar szavalóversenyen, s úgy gondolta, kipróbálja magát francia nyelvvel is. “Apukám is tanult franciául, és nagyon ajánlotta. A nyelv hangzása és a francia emberek is szimpatikusak számomra. Édesapám azon gondolkodik, hogy Franciaországba küldjön majd egyetemre” – nyilatkozta Jázmin, aki a későbbiek során szeretne majd középfokú nyelvvizsgát is tenni ebből a nyelvből. Választott versként Alphonse de Lamartine: Le papillon című művét tanulta meg: “Ez az alkotás egy pillangóról szól. Azért esett erre a választásom, mert nagyon szeretem a pillangókat. A mű leírja ennek az állatnak a születését, hogy mit érez közben, illetve az egész életét” – mesélte Jázmin, aki azt is megemlítette, nem izgul annyira, mint szokott, mert nagyon barátságos környezetben zajlik le a verseny.

Novák Jázmin

Sitkei Zolta szintén fél éve tanul franciául, ő is a nyelv hangzását emelte ki tetszési faktorként, továbbá ő is nyelvvizsgát szeretne majd tenni. “Otthon is tudnak segíteni a francia-tanulásban, a szüleim a külpolitika területén dolgoznak” – mondta a 9. osztályos versenyző, aki a jövőben azt is el tudja képzelni, hogy Párizsban éljen. Szabadon választott verse: Jacques Prévert: Familiale című műve volt. “Arról szól, hogy egy családban mindenki csinál valamit, mindent általánosnak vesznek az emberek, még azt is, ami nem annyira hétköznapi.”

Sitkei Zolta

A két versenyzőt arról is kérdeztük, éreznek -e különbséget a magyar nyelven történő versmondás és a francia nyelvű szavalás között. Jázmin szerint francia nyelven jobban bele kell élnie magát a helyzetbe, mert a franciák sokkal vidámabban, intenzívebben élnek, mint a magyarok. Zolta a kiejtést és az előadásmódot tartotta a legfontosabbnak.

A regisztrációt és a sorszám-húzást az – elsősorban – francia nyelvű megnyitó követte, majd a részt vevőket két táborra osztották, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban a középiskolások, míg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban az általános iskolások (5-6., 7-8. osztály) kezdték el szavalni először a kötelezőként megadott művet, majd kis szünetet követően a szabadon választott versekre került a sor.

Az 5-6., és 7-8. osztályosok kategóriájának zsűrije: magyar és francia anyanyelvű szakemberek is részt vettek az értékelésben


A középiskolások kategóriáinak zsűritagjai, magyar és francia anyanyelvűek egyaránt értékelték a diákokat

 

 

Eredmények:

I)Kategória (5-6.osztály)

1)  Gémes Réka – Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hmvhely (tanára:Borbásné Sajti Emese)

2) Tóth Babett – SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged (tanára: Judt Mónika)

3) Surányi Alexandra – Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Szentes (tanára: Ráfiné Gáspár Annamária)

4) Csvila Rebeka – Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szeged (tanára: Lovas Mária)

Különdíjban részesült:

Püspök Ádám – SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged(tanára: Kelecsényi Rita)

 

II) Kategória (7-8.osztály)

1)  Somogyi Aliz – SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged (tanára:Csizmás Zsuzsanna)

2) Varjú Dóra – Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Szentes (tanára: Ráfiné Gáspár Annamária)

3) Pataki Noémi – SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged (tanára:Judt Mónika)

4) Ládonyi Laura – Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Szentes (tanára: Ráfiné Gáspár Annamária)

 

III) Kategória (9-10.osztály)

 

1)     Ráfi Anna Réka – Horváth Mihály Gimnázium, Szentes (tanára: Tóthné Antonjouk Krisztina)

2)      Kun-Szabó Regina- Horváth Mihály Gimnázium, Szentes (tanára: Tóthné Antonjouk Krisztina)

3)      Endrédi Luca – Horváth Mihály Gimnázium, Szentes (tanára: Tóthné Antonjouk Krisztina)

4)      Berkes Adél- SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged (tanára: Valérie Piat)

5)      Hajnal Szabina – Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája (tanára: Aleva Tünde)

6)      Novák Adél – Radnóti Kísérleti Gimnázium, Szeged (tanára: Vajdáné Sásdi Mercedes)

IV)Kategória (11-12.osztály)

 

1)   Kóra Katalin Bianka- Erkel Ferenc Gimnázium, Gyula (tanára: Cziczeri Noémi Katalin)

2)   Kalocsai Veronika – Karolina Gimnázium, Szeged (tanára: Kissik Noémi)

3) Kovács Kincső – Radnóti Kísérleti Gimnázium, Szeged (tanára: Vajdáné Sásdi
Mercedes)  

Ács Helga