Nagyon nehéz időszak után vagyunk az időjárást tekintve, ami az őszi árpát és a búzát is megviselte. Vannak erős gabonaállományok és vannak gyengébb fejlettségű állományok, ez a vetésidőtől, a fajtától és a környezeti hatásoktól való érzékenységtől is függ. Több helyen újra kellett vetni, mert kipusztultak.

Amire felhívta a figyelmet a növényorvos az a gyomkérdés. A gyomok a hideg miatt később kezdtek el fejlődni, de már szórtan, szőnyegszerűen beterítik a gabonaféléket. Ilyenek a veronika félék, a galaj, a tyúkhúr és az ebszékfű. Elmondta, „az legyen az elsődleges, hogy ezeket eltűntessük, hiszen a gyomok rengeteg tápanyagot és vizet szívnak el és nagyon nehéz hatékony gyomírtóval védekezni ellenük”. A Bayer Hungária Kft. Jubileum csomagját ajánlotta Sipos József. Ez egy 20 hektáros csomag, amiben benne van a Secator, melyet a bokrosodás kezdetétől, 2-3 nóduszos állapotig lehet használni. Tartamhatása minimális, inkább kontaktmódon, érintkezés útján szelektálja ki, és végzi el a hatékony gyomirtást a kétszikű növényeken, de egyszikűekre is hatással van. A másik termék, mely a csomagban van, a Falcon Pro gombaölőszer, amit indoklással, a tünetek észlelésénél juttathatunk ki 0,75 liter per hektáros dózisban. Hosszú tartamhatást biztosít a lisztharmat, pirenofóra, helmintospórium és rozsdakórokozók ellen. Jelen pillanatban még akkora kórtani nyomást nem látni a növényeken. A csomagban található rovarölőszer a Decis mega, amire kimondottan a vetésfehérítő ellen – ami később telepedik be az állományba – illetve virágzáskor a levéltetvek, és a poloskák elleni hatékony védekezésben lehet használni. A Zantara nevű gombaölőszer zöldítő hatással bír, élettani hatást ad és bőséges termés elérésben segít. A kalászvédelemben egy prémium termékkel ajándékozza meg a Bayer Hungária Kft. a termelőkollégákat, ez pedig a Prosaro termék, ami kiváló toxincsökkentő hatással bír.

Tisztelettel áll a kedves partnerek és termelő kollégák rendelkezésére Sipos József növényorvos. Telefonszáma 06-20-519-2745. E-mail címe, jozsef.sipos@bayer.com. Illetve bővebb információért a www.agro.bayer.co.hu oldalra is ellátogathatnak.

 

RV