Sokan érkeztek kíváncsian pénteken, a művelődési központba, hogy meghallgassák Fekete Emil előadását a családfakutatásról. Általában az embereket foglalkoztatja, hogy kik is voltak a felmenői, de nem mindenki vállalkozik arra, hogy ennek utánajárjon. Hiszen mint ahogy az előadótól megtudtuk, egy kicsit időigényes és néha pénzbe is kerül, de ettől függetlenül egy hálás feladat.

“Amikor belekóstol valaki, nem bírja abbahagyni. Nagy unalmamban kezdtem hozzá, mikor a betegségem miatt, úgymond ki voltam vonva a forgalomból hosszú időre, hónapokra. Interneten keresgéltem először, majd következett az utánajárás közigazgatásilag és az egyházaknál. Most ezt a tapasztalatomat szeretném átadni az érdeklődőknek, hogy hogy fogjanak hozzá” – Fekete Emil szívesen segít bárkinek, ezért is szervezte meg ezt az ingyenes előadássorozatot. Bizony, amennyiben érdeklődés mutatkozik – már pedig az első alkalomból kiindulva sokakat érdekel – akkor ebből sorozat lesz. Minden héten, pénteken, 17 órától válaszol az ehhez kapcsolódó kérdésekre, és tapasztalatainak megosztásával segít a családfa felkutatásában a vállalkozó kedvűeknek, a Keller Lajos Városi Könyvtárban.

„Az amerikai mormon egyház végigjárta a magyarországi plébániákat és kiírták az adatokat, illetve hozzáférhetővé tették az interneten. Nem magyarok voltak, tehát, hogy ők mit olvastak ki a plébános kézírásából az kérdéses. Nagy találékonyságra van szükség, illetve sokat kell számolni” – tudtuk meg Fekete Emiltől, aki kiderítette, hogy apai ősei Hadházán voltak kertészek, a Pallavicini családtól bérelték a területet. Amikor 1852 januárjában szétzavarták ezeket a falvakat, ment ki merre látott, ősei ezáltal kerültek Kistelekre. Emil egészen az 1700-as évekig visszamenőleg felkutatta őseit.

A másolatok kikérése az önkormányzattól, vagy az egyháztól az, ami pénzbe kerül, illetve ha valahova utazni kell ezekért az információkért. Ám aki lelkesen vág bele ebbe a nagy munkába, az biztosan büszke lesz a végén a felkutatott családfájára.

 

RV