A mártélyi Gondozási Klub idén is megemlékezett az 1848–49-es eseményekről. A múltbéli eseményeket egy kötetlen beszélgetés keretén belül taglalták. Szó esett a fegyveres harcok előtti történésekről, Táncsics Mihály kiszabadításáról, a 12 pontról, valamint az összegyűlt tömeg nagyságáról is.

Balázs Jánosné Arnóczky Györgyné, Marika néni, az Add a kezed Ms-ek Egyesületének elnöke egy rövid előadással is készült arról, hogy mi történt egy évvel a szabadságharc után, milyen módon élt tovább ’48 szellemisége.

Gondozási Klub minden évben törekszik arra, hogy érdekességek is elhangozzanak a megemlékezéseken. Így volt ez a keddi napon is. Zoltai Csaba, az intézmény vezetője egy nemzetközi kitekintéssel készült, amiben olyan eseményekről beszélt, amik március 15.-én történtek a nagyvilágban.

Zoltai Csaba

Csak egy pár olyan esemény, ami a pesti történésekkel párhuzamosan, egy napon zajlott le: 1655-ben Wesselényi Ferencet a pozsonyi országgyűlésen nádorrá választották, 1939-ben német csapatok vonulnak be Prágába és létrejön a Cseh–Morva Protektorátus. A NASA bejelentette az űrsikló létrehozásának részleteit, 2016-ben pedig Ferenc pápa bejelentette, hogy 2016. szeptember 4-én szentté avatják Teréz anyát.

A Gondozási Klub gondozottjai a beszélgetéseken túl saját kezűleg készítették el a kokárdájukat, teázgattak, és egy kellemes, emelkedett hangulatú délelőttöt töltöttek együtt nemzeti ünnepünk alkalmából.

 

Sz.Viktor