40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét, az apró betűk összemosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen láthassuk – mondta el a több évtizedes szakmai tapasztalattal bíró üzlet vezetője, hozzátéve: ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb mindenkinél bekövetkezik és presbyopia-nak vagy más néven időskori távollátásnak nevezzük. A presbyopia elkerülhetetlen, sajnos mindenkinél bekövetkezik 40 éves kor felett.  Amennyiben látáskorrekcióra van szüksége, de nem visel megfelelő szemüveget, úgy fejfájás illetve szemfáradtság tüneteit érezheti a görcsös erőlködéstől.

Ezért ha azt tapasztalja, hogy már az Ön karja sem elég „hosszú” az apró betűs szöveghez, akkor minél hamarabba keresse fel a Móritz Optikát, Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, ahol szakképzet optometristák és szemorvos segít a gondokban.

Móriczné Dajka Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy létezik Presbyopia teszt, melynek kitöltésével felismerhető a probléma. Ezt a rövid anyagot természetesen a promenad.hu olvasóival is megosztotta:

1. Ön elmúlt 40 éves?
igen            nem

2. Távolabbra kell tartania szemétől az újságot, amikor olvas?
igen            nem

3. Nehezen olvassa az apró betűs részeket?
igen            nem

4. Közeli látása időnként elmosódott?
igen            nem

5. Észrevette magán, hogy több fényre van szüksége, amikor olvas, főz vagy egyéb, munkatávolságon belüli tevékenységet végez?
igen            nem

Eredmények:

A: 0 „igen” Ön nem presbyop
B: 1-3 „igen” Önnél a presbyopia kezdeti tünetei észlelhetők
C: 4-5 „igen” Ön presbyop

A, esetben: Bár Ön még nem presbyop, ne feledje, hogy 40 éves kor után látása korrekciójára kitűnő megoldást kínálnak a Varilux multifokális lencsék!

B, és C, esetben: Gratulálunk! Önnek esélye nyílik rá, hogy már most élvezhesse a Varilux multifokális lencsék által nyújtott maximális látásélményt minden távolságra.

Megtudtuk azt is, hogy számos lehetőség áll rendelkezésünkre a presbyopia kezelésére:
Az egyfókuszú lencse sajnos csak rövid távú megoldás. Az ilyen lencsék csak a közeli látást javítják, körülbelül 40 cm távolságig. Ha olvasószemüveggel akarunk távolra nézni, a kép elmosódott lesz. Ilyenkor vagy le kell vennünk a szemüveget, vagy felette kell elnéznünk, sőt az is lehet, hogy fel kell vennünk a másik, távolra készült szemüvegünket. Így állandóan két szemüveget kell cserélgetnünk.

A bifokális lencse már jobb, de még mindig nem az ideális megoldás. A lencsén választóvonal húzódik a közeli és a távoli látást szolgáló rész között, ami nem igazán esztétikus. Ráadásul egy ilyen szemüveg a közeli és távoli kép közötti munkatávolságra szintén csak elmosódott képet tud nyújtani.

A Varilux multifokális lencse a legújabb, legesztétikusabb és legkényelmesebb megoldás a presbyopia korrekciójára. A Varilux lencsék tiszta és éles látást biztosítanak minden távolságra. Így csak egy szemüvegre van szükségünk és nem kell folyton cserélgetnünk őket. Ráadásul, ha egyéb fénytörési hibánk is van (rövidlátás, távollátás vagy szemtengelyferdülés), a Varilux multifokális lencsék egyidejűleg erre is megoldást nyújtanak. Érdemes tudni, hogy minden Varilux lencse a végfelhasználók által tesztelt és jóváhagyott!

Tudjon meg többet a Hódmezővásárhely egyetlen Varilux mesteroptikájában, a Móritz Optikában, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt hétköznap 9-től este fél 6-ig, szombaton pedig 9-től délig! Telefon: 62/534-640