Bihacsy Lászlóról elsőként 2013-ban írtunk. A nyugdíjas, egykor vasutas férfi azóta sem hagyott fel szenvedélyével, egy-egy hétvégén „hóna alá kapja” a családtagokból és barátokból álló nyolcfős csapatát, a Haspárti Teamet, és a legkülönbözőbb főzőversenyeken indulnak. Számukra nincs akadály és távolság, vajdasági és erdélyi megmérettetéseken is rendszeresen részt vesznek.

Habár csak másfél hónap telt el 2017-ből, ez sem számít unalmas évnek. A vásárhelyiek január 28-án indultak a Borsod-Abaúj Zemplén megyei I. Forralt Boros Disznótoros főzőversenyen. A rendkívüli, -18 fokos hideg miatt a Haspártiakból csak Bihacsy László és 18 éves unokája, Bihacsy Balázs Bence vállalta a versenyzést. Ez azonban nem törte meg őket: hagymásvér kategóriában a 18 csoport között másodikok lettek, míg a házi szalonnák és a böllértál kategóriákban különdíjat kaptak.

Na igen, a díjak. Laci bátyánk otthonában több mint száz kupa és oklevél sorakozik. Azonban van olyan is, amikor nem szaporodik ezek száma, hanem fogy. – A múltkor egy serleget nem tudtam hova tenni, így a kamra egyik polcára helyeztem. Nem sokkal később leesett és összetört. Egy második helyezésért kaptam, természetesen megpróbálom összeragasztani – mosolygott a szakács.

Több mint 12 évnyi versenyzés során kivívta magának a rangot, rendszeresen hívják zsűrizni is, legutóbb Túrkevén pontozta a különböző ételeket. Nagy bánata, hogy ilyenkor nem indulhat és csapatát sem erősítheti.

Ugyan 63 éves, de eszébe sem jut a visszavonulás, rengeteg terve van még. A mai világban ugyan szponzorok nélkül nehéz finanszírozni a versenyeket, de azért a rangosabb találkozókon szeretne megjelenni. – Amíg az egészségem engedi, biztosan nem hagyom abba. Ha nem bírom, akkor meg néző leszek. Motorosok szokták mondani: akit egyszer a benzingőz megcsap, annak nincs menekvés. Ez nálunk is így van, akin egyszer végigcsapnak a fakanállal, az soha nem engedi el – mesélte a „főzőlegenda”.

Családja mindenben támogatja. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hét unokája közül már a legkisebbek is szívesen játszanak a fakanállal. S hogy van-e olyan, amit Laci bátyánk sem tud, vagy szeret elkészíteni? A következő választ kaptuk: a sóska nem éppen a kedvencem…

Megyeri József