A 31 éves úszónő Facebook oldalán tette meg a bejelentést, mely szerint búcsút int a versenysportnak és a civil életre koncentrál.

„31 éves vagyok és azt gondolom, hogy az embernek néha tudnia kell valamit abbahagyni. Azt gondolom el kell kezdeni a civil életet. 5 éves korom óta azért küzdöttem, hogy olimpiai bajnok legyek. Dimbes-dombos volt a pályafutásom. 19 évesen abbahagytam, úgy éreztem, hogy a rengeteg második helyezés nem az az eredmény, amit vártam. Egy olimpiai 4. helyezéssel zártam a pályafutásomat. 23 évesen újra kezdtem az úszást. Akkor abban a hitben és reményben indultam neki, hogy újra az az álmom, amit 5 évesen elképzeltem valóra válhat. 26 évesen olimpiai bajnok lettem Londonban, 2012-ben, életem egyik legszebb napja volt. Ez a döntés azonban most végleges.”  – hangzik el a közzétett videóbejegyzésben.

Az úszónő négy olimpián vett részt, az első 2000-ben volt Sydney-ben. 2004-ben szerezte meg az említett negyedik helyet 400 vegyesen. Ezt követően 2005-ben vonult vissza.

A Sanghajban rendezett VB-n azonban 2011-ben visszatért, ám ekkor már nem medencés, hanem nyílt vízi úszásban. A 2012-es olimpiára az utolsó pillanatban szerezte meg a kvótát, majd az ötkarikás játékon a 10 kilométeres távon a legjobban teljesített.

Risztov Éva a jövőben más sportolóknak szeretné segíteni álmaik elérésében.

szcs