Hódmezővásárhely még 2015-ben elnyerte az UNICEF gyermekbarát-település megtisztelő címét, ami mellé anyagi támogatás is társult, pontosan 2 millió forint. Ebből az összegből számos programot, felújítást tervez az önkormányzat. Az egyik legfontosabb az elmúlt szombaton megrendezett Városi Ifjúsági Nap volt. Azonban előadásokat is szerveznek a nagyközönségnek, illetve a gyermekekkel foglalkozó intézmények képviselői számára – tudtuk meg Bálint Gabriella önkormányzati képviselőtől, a Kapcsolat Központ főigazgatójától.

Az első ezen előadások sorában hétfőn volt a polgármesteri hivatal házasságkötő termében, ahol is Vetési Csilla gyermekjogi képviselő beszélt a jogi háttérről, az ellátó rendszerről, a gyermekjogi képviselő feladatiról, a gyermekközpontú települések irányelveiről, valamint az UNICEF gyermekjogairól.

Bálint Gabriella kiemelte, hogy Hódmezővásárhelyen a gyermekek jogaival szembeni visszaélés nem tapasztalható, és folyamatos és élő kapcsolatban vannak a regionális gyermekjogi képviselővel. A tanácskozás harmadik kiemelt résztvevője volt az intézményeket képviselő Balázs József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hódmezővásárhelyi tankerületi Központjának tankerületi igazgatója.

Az előadás során külön figyelmet szenteltek az 1989-es ENSZ közgyűlésen elfogadott Gyermekjogi Egyezménynek, ami máig az alapját jelenti a gyermekekkel szembeni bánásmódnak, és a gyermeket a jogok alanyaként, a jogok hordozójaként, valamint a társadalom szereplőjeként ismeri el.

A következő előadáson, ami a tervek szerint még ebben a hónapban megtartanak, a gyermekbarát költségvetés tervezése kerül fókuszba.

ÉR.