Házigazdaként a vendégeket Barna Péter, a kar Továbbképzési Osztály és Szaktanácsadási Központ osztályvezetője köszöntötte, aki örömmel jelentette be, hogy új képzést akkreditált a kar és ettől az évtől elindul Hódmezővásárhelyen a növényvédelmi szakmérnökök oktatása is. A Magyar Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara részéről Kiss Ernő, a kamara titkára köszöntötte a résztvevőket, aki bejelentette, hogy jelenleg nincs jogszabályi kötelezettség a permetezőgépek időszakos felülvizsgálatára, így nem kell senkinek permetezőgépeivel regisztrálnia, műszaki vizsgáztatásra jelentkeznie.

Hódmezővásárhely, Csongrád megyében vezető agrárszerepet tölt be és szívesen utazik mindenki az alföldi mezővárosba. A növényorvosok rendre beveszik magukat a város szívében található egyetemi karra, ahol tanácskozások mellett, továbbképzések és más szakmai konferenciák lebonyolítására is lehetőséget biztosítanak.
Az idei – mondhatni rendkívüli őszi – tanácskozáson a legnagyobb cégek növényorvosai is megjelentek, így a KITE Zrt. a DOW AgroSciences,PioneerHi-breed,  a Gabonakutató  és persze a magán növényorvosok – megközelítőleg 70 fő.

A szakma az elmúlt évben egyértelműen tisztult és a növényorvosi vények kötelező használata miatt az egyik legdrágább hazai mezőgazdasági képzés, a növényorvos szak ára és értéke is jelentősen felértékelődött. Kötelező kamarai tagság, átlátható szisztéma, egységes, letisztult jogszabályi háttér – amely már erre az évre is jellemző volt.

A tanácskozás elsősorban a permetezőgépek időszakos felülvizsgálatával foglalkozott volna, de Kiss Ernő a kamarai megyei titkára a tanácskozás legelején bejelentette, hogy a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosításáról szóló 71/2016. (X. 28.) FM rendelet október 29-én hatályba lépett és jelenleg nem kötelező a permetezőgépek időszakos műszaki vizsgáztatása.

Kiss Ernő, a kamara Csongrád megyei titkára kiemelte, hogy a regisztráció ettől függetlenül önkéntes alapon továbbra is lehetséges a www.ngea.hu weboldalon, ahol adataikat megadva kérhetik a felülvizsgálatot a jelentkezők.

A jogszabály változás mindösszesen csak és kizárólagosan a permetezőgépek műszaki felülvizsgálatát érintette, így hangsúlyozta, hogy az első forgalmi kategóriájú növényvédő szerek továbbra is vénykötelesek maradnak, így a növényorvos szakirányítóknak továbbiakban is kötelező a receptek pontos kitöltése és a partnerekkel a szerződések megkötése.

Fontos és újdonság ettől az évtől kezdődően, hogy a Magyar Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara elindította a digitális vény használatát s bár egyelőre még kevés helyen alkalmazzák, de egyre több kereskedő csatlakozik a hálózathoz. A felhasználóknak így már lehetőségük van, hogy elektronikusan kérjék a vegyszerek ki és felírását.

Kiss Ernő bejelentette, hogy jelentősen elszaporodtak a mezei pockok ebben az esztendőben és január 18-ig a növényorvosok szükséghelyzeti eseti engedélyekkel felírhatják a Redentin 75 Rb alkalmazását, de felhívta a kamrai tagok figyelmét, a pontos, precíz alkalmazásra, a kijuttatásra és a használat utáni ellenőrzésekre.

A következő gazdálkodási év zökkenőmentes és gördülékeny lebonyolítása érdekében a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán december 5-től újra elindítják a csak „80 órás tanfolyamnak” emlegetett képzéseket, amelyek birtokában már a növényorvos hivatalosan is felírhatja a gazdálkodóknak a megvásárolni kívánt vegyszereket. Ennek hiányában a növényorvosnak a felírástól a kijuttatásig ott kell lennie a magasabb forgalmi kategóriájú vegyszerek felhasználása esetén.

Barna Péter, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Továbbképzési Osztály és Szaktanácsadási Központ osztályvezetője kiemelte, hogy a megye mezőgazdasági adottságának megfelelően széles körben nyújtanak képzéseket. Már képzőszervezetként is felkészültek, azonban ezt a munkát egyenlőre még nem végezhetik, pedig nagyon fontos lenne a megye AKG és Natura, továbbá fiatalgazda pályázóinak, hiszen számukra jogszabályi kötelezettség írja ezt elő. Amint elindulnak a pályázati pénzek kifizetései és az egyetem elkezdheti az oktatási munkát, minden érintettet levélben fognak kiértesíteni, hogy a pályázatban vállalt képzési kötelezettségeiket teljesíteni tudják.

Csongrád megye növényorvosai legközelebb a következő év januárjában találkoznak.

Forrás: Szilágyi Bay Péter

okleveles növényorvos