Szép lassan nő azon makói civilek száma, akik úgy gondolják, hogy rendbe kellene tenni a város temetőiben az igen rossz állapotban lévő I. és II. világháborús katonasírokat. Még július végén írtunk arról, hogy a Sarkadi család hetekig tartó munka árán újította fel az újvárosi református temetőben nyugvó 64 hősi halott sírját. Három generáció, vagyis az édesanya, a lánya és a nagyapa fáradozott azon, hogy méltó körülmények között aludhassák örök álmukat a harctereken elesettek.

Sarkadiék a Verebes utcai református ótemetőben folytatják a felújítást. Ott 26 sírt kell rendbe tenniük. A középiskolás Sipos Maja Flóra most is a kereszteken olvashatatlanná vált feliratokat varázsolja ismét felismerhetővé. A család még kutatómunkát is végzett, ugyanis a múzeumban, a levéltárban, a plébánián és a hadi krónikákban néztek annak utána annak, kik is nyugszanak itt. Több fejfán korábban az szerepelt, hogy ismeretlen honvéd, de számos esetben sikerült kideríteni az elhunyt katona kilétét. Így már a név, a rendfokozat, valamint még a halál ideje és a helyszíne is rákerülhetettt a temetőkben lévő keresztekre.

A Kálvária utcai temetőben is megszépülhettek a katonasírok. Itt nem Sarkadiék, hanem a római katolikus temető gondnoka és kis csapata tevékenykedett. Csermák Szilviáéknak három hetükbe telt, mire mind a 107 nyughelyet sikerült megcsinálniuk. – A hősi halottak keresztjeit felcsiszoltuk, majd újrafestettük, de ezen kívül az előttük álló emlékművet is letakarítottuk – avatott be a részletekbe a gondnok.

– Mivel ügyelni kellett arra, hogy a felfestett feliratok ne sérüljenek meg, így kézi vizes csiszolóval dolgoztunk, ami nagyon aprólékos feladat volt – sorolta Csermák Szilvia. A hölgy úgy volt vele, ha a másik temetőben Sarkadiék rendbe tették az ottani katonasírokat, akkor a Kálvária utcaiban se maradjanak elhanyagoltan. Ráadásul több hozzátartozónak ismeretlen helyen nyugszik a szerette, így ők a katonasíroknál álló emlékműnél gyújtanak gyertyát és tesznek le egy-egy szál virágot. – Ezért gondoltam azt, hogy ezt is felújítjuk és a talpazatnál fehér kaviccsal is felszórtuk, így már rendezett környezet várja Mindenszentekkor és a Halottak napján a gyászolókat – mondta végül Csermák Szilvia.

Munkatársunktól. K.