Varga Mária, a makói Széchenyi tér 18-20. szám alatti társasház intézőbizottságának elnökétől megtudtuk: a körfolyosó korlátaira már nagyon ráfért a csere. A régi rendszer annyira elöregedett, az üvegtáblák nagy része széttöredezett, a vasak elrozsdásodtak, hogy életveszélyessé vált az egész. – Nem csupán attól tartottunk, hogy esetleg valaki kizuhan több emelet magasból, hanem az épület alatt sétálók fejére, illetve a parkoló autókra is hullhat törmelék – sorolta az elnök.

Ebben az épületegyüttesben 82 lakás található, valamint a földszinten 8 üzlet működik. Maga a tömb igen érdekes, mert négy-, öt- és hatemeletes része is van, de valamennyin megújul a korlátrendszer. A felújítás teljes költsége közel 15 millió forint. – Elsőként 2014-ben a korlátok vastartóit kellett rendbe tenni, mert már nagyon elrozsdásodtak, az ötmillióba került – folytatta Varga Mária. A lakók folyamatosan gyűjtik a pénzt, 2011 óta fizetik a felújítási hozzájárulást. Ez az összeg nem volt elegendő a korlátcserére, így a hiányzó összeget még külön összeadták a lakástulajdonosok.

A legjobb referenciákat és a lakók számára legmegfelelőbb költséget a BarZak Kft. nyújtotta, így a makói cég nyerte el a kivitelezést. – Mindenféleképpen szerettünk volna igazodni az épület korához, így két mintát is készítettünk, egy zárt és egy áttört változatot, a lakóközösség végül a modernebbet, a kicsit a bauhaus stílusra emlékeztetőt fogadta el – tudtuk meg Asztalos Pétertől, a társaság ügyvezetőjétől. A rajzlapon a tervezéskor fontos szempont volt, hogy az épület szocreál beállítottságát kissé kiradírozzuk és modern bauhaus jegyekkel töltsük meg, ami iránymutató lehet a háznak egy festéskor a színek kiválasztásában. Sokak a „minimál” irányzatot vélhetik felfedezni, de a minimál és a bauhaus hasonlóságot mutatnak. A stílusra jellemző a finom, ugyanakkor egyszerű vonalvezetés mellett az  anyagok megfelelő ismerete, az anyagokban rejlő lehetőségek megvalósítása, jelen esetben a törhetetlen, átlátszó de mégis színes polikarbonát és fém kohéziója.

A tervezést tavaly nyáron kezdték el, a korlátok felszerelésével pedig már szépen haladnak. Több szinten is elkészültek vele. Az ütemezés szerint november 30. az átadás határideje. – Lehet, hogy pár héttel hamarabb is elkészülhetünk vele, de ez teljesen az időjárástól függ – emelte ki a cégvezető.

Asztalos Péter hozzátette: lakóközösségtől ez az első ilyen jellegű megrendelésük, úgy érzi, nagyszerű dolog, hogy az emberek ennyi pénzt félre tudjanak tenni az otthonuk szépsége és a maguk biztonsága érdekében. – Sok időt töltöttünk el a lakók között, hogy a legtökéletesebben megvalósíthassuk elképzelésüket, így természetesen sokat is beszélgettünk velük, s így megtudtuk, hogy hamarosan egy festést is terveznek – folytatta a BarZak Kft. ügyvezetője.

Berényiné Joó Erzsébet a tömb egyik legrégibb lakója. – Az átadásakor költöztünk be, ez több mint 30 esztendeje volt, ahogy egy magán-, úgy egy társasház fölött is eljár az idő, ezért folyamatosan javítani kell rajta valamit – árulta el a lakó. A korlátcsere már régóta foglalkoztatta a tulajdonosokat, számos lakógyűlés témája volt. – Ez az új üveg gyönyörű, előttem még nem készült el, de már nagyon várom – tette hozzá mosolyogva Berényiné Joó Erzsébet.

A projekt műszaki ellenőrét, Gazsó Pált kérték fel még korábban, hogy készítsen szakértői véleményt a tömb függőfolyosóiról, mert különféle problémák merültek fel. – Ez a dokumentum részben a folyosó szerkezetével foglalkozott, másrészt viszont a korlátokkal – nyilatkozta az okleveles építőmérnök. Első ütemben a szerkezeti hibákat javították ki, s utána kerülhetett sor a korlátokra. Gazsó Pál rendszeresen felügyel a munkálatokra, s mindent rendben is talált.