Mocsai Lajos a Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium ülését megelőző tájékoztatón hozzátette: a világ élsportjában dolgozó szakembereket olyan egyetemek és szakmai műhelyek szolgálják ki, amelyek technológiai hátterükkel mindenben a csúcsteljesítmény elérését segítik elő. Ahhoz, hogy Magyarország lépést tartson a sporttudomány fejlődésével, változtatni kell – hangsúlyozta a rektor, aki a szakkollégium elnöke is egyben.

“Világhírű szakembereink kikoptak, az edzők jelentős része idős korba lépett, eljött az idő, hogy a helyükre lépjenek a fiatalok, akik a testnevelő tanári és az edzői munkában is szerepet vállalnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magas színvonalú sporttudományi képzés és oktatás jövőbeni kereteit a Testnevelési és Sporttudományi Kollégium debreceni ülésén határozzák meg.

A cél, hogy a korábban világhírű magyar képzést újra a legjobbak között emlegessék világszerte, a magyar edzőket, a testkultúrával foglalkozó sportszakembereket a “szakma professzionalistájának” tartsák – mondta.

Mocsai Lajos szerint ehhez az iskolai testnevelésen és az egyetemi sporton át az élsportig ki kell alakítani egy olyan rendszert, amelyben mindenki megkapja azt a képzést, amellyel elérhető a magyar sport színvonalának emelkedése.

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója arról beszélt, hogy a szakkollégiumnak a szakszövetségekkel egyeztetve, a piaci igényeket figyelembe véve és a nemzeti sportstratégia elveit szem előtt tartva kell meghatároznia a hazai sporttudományi képzés jövőjét. Példaként említette a képzési hiányosságokra, hogy Magyarországon még mindig kevés a jó sportorvos, a sportpszichológus, a fizioterapeuta vagy a sportmasszőr.

A testület azt szeretné elérni, hogy a magyarországi sporttudományi képzés nemzetközileg is elismert legyen, és idővel egy szinten emlegessék a sporttudományban élen járó külföldi egyetemekkel – fűzte hozzá.

Forrás: hirado.hu