Az idei Kerámia Szimpózium szeptember 5-én vette kezdetét, melynek keretében 13 művész alkot október 9-ig, így a végére sok olyan alkotás születhet, mely gyarapítani tudja a központ gyűjteményét. Ennek keretében négy gyárban folyik az alkotómunka. Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt., az IMERYS Tűzállóanyaggyártó Kft., a Szilikátipari és Művészeti kerámiagyártó Kft. és a Villeroy&Boch Magyarország Kft. gyárában. Az idei szimpózium témája: „Közös a nyelvünk, közös a kultúránk”.

Szeptember 28-án a Magyar Kerámia Napja alkalmából egy szakmai rendezvényt tartottak, melyre vártak a minden érdeklődőt, művészt, művészeti egyetemi hallgatót, középiskolai diákot, más művészeti területről kollégát, szakembert, művészettörténészt és újságírót. Budapestről is érkeztek fiatalok, akik ez alkalomból megtekinthették a központ kiállításait, mint például az első Kísérleti Beton Szimpózium alkalmával készült művekből rendezett kiállítást, illetve a kerámia gyűjtemény tárgyait.

Ezen a délelőttön az előbb említett négy gyár mutatkozott be, akik a felhasznált alapanyagokról beszéltek, ismertették az általuk használt technikát és technológiát, illetve a gyártási folyamatot. Anyagokat is mutattak be, valamint késztermékeket is kiállítottak.

A Budapestről és Szegedről érkezett fiatalok érdeklődve figyelték a bemutatót, melyet követően a szimpóziumon részt vevő művészek is bemutatták alkotásaikon keresztül, hogyan és milyen technikával hozzák létre műveiket.

 

RV