12.30: Az augusztus 31-ai testületi ülés véget ért.

12.25: A zárt ülésen elfogadták a benyújtott különféle egyéni kérelmeket. Farkas Éva Erzsébet bejelentette, hogy szeptember 12-től utcafórumokon várják a makóiakat, ahol elmondhatják véleményüket, észreveteleiket, panaszaikat.

12.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester zárt ülést rendelt el.

12.10: Kádár József (Fidesz) önálló képviselői indítványt adott be, miszerint jövőre lesz 10 éves a csókási búcsú, ezért egy emlékkiadvány elkészítését javasolja, valamint kapjon mellszobrot az egykori néptanító, Sztaholyák György. A testület ezt megszavazta. Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz) indítványát is elfogadták, miszerint a Föld védelme kapcsán a makói iskolákat arra kérte fel, hogy vegyenek részt egy közös programban és fogjanak össze a környezet megmentéséért.

12.05: Módosították a képviselő-testület 2016-os munkatervét, így a szeptemberi rendes ülés nem 28-án, hanem 21-én lesz.

12.00: Használati megállapodást kötöttek a Maros Menti Szociális Intézménnyel a Batthyány utcai ingatlannal kapcsolatban.

11.45: A Közbeszerzési Szabályzatot is megváltoztatták, mivel a következő időszakban sok pályázatot kíván beadni az önkormányzat, s ez meggyorsítaná az eljárást. A grémium elfogadta. Három elektromos töltőállomást kívánnak létesíteni Makón. Így a Hollósy Kornélia utcai parkolóban, az ipari parki inkubátor háznál, valamint az Ardics és a Miklós utca kereszteződésében. A pályázat összköltsége bruttó 8,9 millió forint és száz százalékban támogatott. Az állomások nem csupán elektromos autók, hanem elektromos kerékpárok töltésére is alkalmas lesz. A testület elfogadta a határozatot.

11.42: Megválasztották az október 2-ai népszavazás szavazatszámláló bizottságok póttagjait. Az új Makovecz-könyvtár építése miatt költözik a József Attila Könyvtár a jelenlegi épületéből, melyet lebontanak, ezért ezt az alapító okiratban módosítani kellett, melyet megszavaztak a képviselők.

11.37: Módosították a 2016. évi költségvetést. A Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenységét még vizsgálja az Állami Számvevőszék, így az ezzel kapcsolatos intézkedési tervet módsítani kellett, melyet megtett a grémium.

11.35: A polgármesteri tájékoztatót tárgyalják. A grémium megszavazta. Az alpolgármester tájékoztatóját szintén elfogadták.

11.30: Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz) mivel ő ezzel foglalkozik, így tudja, hogy a szigorú szabályozás miatt nincs lehetőség visszaélésekre, így a pályázati pénzeket csak arra tudják fordítani, melyekre valók. Mivel közpénzről van szó, így tételes az elszámolása. A határozati javaslatot 10 igennel elfogadták a képviselők.

11.23: Dr. Hadik György (Fidesz) szerint azért jó ez a program, mert így munkát adnak annak a kezébe, aki dolgozni akar és nem segélyen fog élni. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, hogy a kialakítás előtt több esetben is egyeztettek a térség polgármestereivel, vállalkozóival. Dr. Török Miklós (DK) nem érti, miért kell erre egy külön irodát kialakítani, hiszen ott van a munkaügyi hivatal. A válasz erre: a pályázat ezt írja elő.

11.00: Az ülés folytatódik a napirendi pontokkal. Foglalkoztatási paktumot kíván kialakítani az önkormányzat azzal a céllal, hogy csökkentsék a munkanélküliséget. Ennek kapcsán egy pályázatot nyújtanak be a Csongrád Megyei Kormányhivatallal konzorciumban. A pályázat összköltsége bruttó 474 millió forint. Többek között egy paktumirodát nyitnak, de emellett bér-, képzés- és útiköltség támogatásra is tudnak belőle fordítani. Makói központtal számos környező település önkormányzata is részt vesz benne.

10.35: Farkas Éva Erzsébet polgármester szünetet rendelt el.

10.20: Röviden bemutatkozott Balázs József, a KLIK új hódmezővásárhelyi tankerületi központjának vezetője. Ehhez a központhoz tartozik többek között Makó is. Az igazgató elmondta: a makói önkormányzat sajátjainak érzi a helyi iskolákat, emellett támogatja őket, illetve segíti a szülőket és a diákokat is, itt a 3-3 ezer forintos utalványokat emelte ki.

10.15: Az ülésen az is szóba került, hogy elkezdődtek a 3 ezer forintos beiskolázási utalványok kiosztása, melyeket makói boltokban válthatnak be tanszerekre a szülők. A bárányhimlő elleni védőoltásokat folyamatosan adják be a gyermek- és háziorvosok, amit szeptemberben újabbak követik.

10.10: Farkas Éva Erzsébet polgármester beszélt a Návay-emlékévről, melynek kapcsán egy szoborcsoport újraállítását kezdeményezték. A nyár folyamán a testület elfogadta az emlékmű terveit, s a munkálatokat már meg is kezdték. A városháza előtt már dolgoznak a szoborcsoport leendő helyén, s az emlékművet várhatóan október 20-a és a 30-a között avatják fel.

10.05: Kovács Sándor (Fidesz) a színes augusztus 20-ai programsorozatot emelte ki, melynek megrendezésén nagyon sokan dolgoztak. Kádár József (Fidesz) a csókási öregdiákok találkozóját említette meg, ami szintén jó rendezvény volt. Gáspár Sándor (MSZP) pedig megköszönte az önkormányzatnak a Vertán-telepi nap támogatását, illetve körzetében a Kassai utcai óvoda felújítását.

09.57: A migránskérdés lezárása után Czirbus Gábor alpolgármester ismertette a sportcsarnok felújításának részleteit. A kivitelező jó ütemben halad. Emellett megköszönte a Szent István téri városrésznap szervezőinek a munkáját. Dr. Hadik György (Fidesz) pedig a Patai téren lezajlott városrésznapról beszélt. A programot jövőre is megrendezik. Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz) a Kálvin és a Kassai utcai óvodák felújítását köszönte meg.

09.50: Dr. Török Miklós (DK) megtiszteltetésnek érzi, hogy Kovács Sándor Gyurcsány Ferenc makói hangjának titulálta. Farkas Éva Erzsébet polgármester szerint nem lehet kérdés, milyen következményei lehetnek annak, ha több ezer migráns küldenek Magyarországra. Példaként felhozta, ha csak Makóra mondjuk 500 főt telepítenének, az is jelentős változást okozna. A városvezető Török Miklós felvetését, miszerint mind a két rubrikába tegyenek a szavazók ikszet, azt is jelenti, hogy a képviselő, illetve a pártja megkérdőjelezi a magyarok döntéshozó képességét, mivel arra buzdítja őket, hogy érvénytelenül voksoljanak.

09.45: Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz) Török Miklóst Csipkerózsikához hasonlította, vagyis úgy érzi, hogy a képviselő végigaludta az eddigi eseményeket és nem tűnt fel neki, miket is csináltak eddig Európában a migránsok. Kovács Sándor (Fidesz): a szavazás többek között azt is jelenti, hogy a kormányt támogatjuk a migránskérdésben. Török Miklósról pedig azt mondta Kovács Sándor, hogy Gyurcsány Ferenc makói hangja.

09.35: Dr. Török Miklós (DK): egy állam akkor tud erős lenni, ha meg tudja védeni a polgárait. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenkit el kell utasítani. A képviselő szerint az unióban kényszer betelepítési kvóta nincs, ezért úgy véli a szavazóknak október 2-án mind a két rubrikában ikszet kell jelölnie. Czirbus Gábor erre reagálva azt mondta: nem érti, hogy lehet ekkora pálfordulás Török Miklóséknál, hiszen pár éve a pártja még az ellen tiltakozott, hogy állampolgárságot kapjanak a trianoni határon kívül maradt magyarok, most meg több ezer kilométerre lévőket kívánnak befogadni.

09.30: Toldi János (Fidesz): ha érzünk magunkban valamennyi magyarságot, akkor meg kell tennünk ezt a kis feladatot, miszerint elmegyünk voksolni. Kádár József (Fidesz): a francia és a belga tragédiát hozta példaként, mi ne várjuk meg, hogy nálunk is hasonló történjen.

09.25: Dr. Hadik György (Fidesz): egy migráns magyarországi havi ellátása 140 ezer forintba kerül, ami több, mint a jelenlegi minimálbér. A képviselő úgy véli, hogy ezt az összeget inkább a magyar szegényekre kellene költeni.

09.23: Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz): nőként nagyon fél, hiszen a bevándorlók hazájában teljesen másképp élnek, ahol a férfiak az asszonyokat, lányokat nem tekintik egyenrangú partnernek. Arra is felhívta figyelmet, hogy az európai országokban alig néhány tucatnyi migráns vállalt munkát, a többiek nem is azért jöttek, jönnek, hogy dolgozzanak. Kovács Sándor (Fidesz): a brüsszeli erőltetés úgy történne, hogy a nyugatiak úgymond kiválogatnák a migránsok krémjét, s a többieket visszaküldik Kelet-Európába.

09.20: Czirbus Gábor hozzátette: el sem tudja képzelni, hogy Makóra migránsokat költöztessenek, hiszen nem tudnának beilleszkedni a társadalmunkba. Az alpolgármester szerint elsőként inkább az országra, a városra kell költeni, nem idegenekre.

09.14: Dr. Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző elsőként ismertette az október 2-ai népszavazás fontosabb elemeit. A makóiak 23 szavazókörben adhatják le voksukat. Czirbus Gábor alpolgármester pedig arra kért mindenkit, hogy éljen a demokrácia adta lehetőséggel és menjen el szavazni. Kiemelte: korábban 6500-an írták alá azt a kérdőívet, miszerint nem akarják azt, hogy migránsokat telepítsenek hazánkba.

09.06: Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést megnyitotta. A települési képviselőkből jelen van 10, így a grémium határozatképes.

Munkatársuntkól. K.