Bakondi György a 180 percben hangsúlyozta: hatalmas az emberi utánpótlása a migrációnak és sok a bizonytalan tényező; nem tudni hogy alakul az unió és Törökország közötti megállapodás, a líbiai helyzet és azt sem egyértelmű Európa milyen megoldást kínál.

A kormány éppen ezért úgy döntött: meghosszabbítja a szeptember 9-án lejáró migrációs válsághelyzetet és 3 ezer fővel emeli a rendőrség létszámát. Csütörtökön kezdődik a toborzás a határvadász századokba, a rendőrök határvédelmi feladatokat látnak majd el. Ezzel tehermentesítik a különböző megyékből a határra vezényelt rendőri erőket, hogy az ország többi részében is fenntartható legyen a közbiztonság – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György beszélt arról is naponta százas nagyságrendben kísérlik meg migránsok az illegális határátlépést, de ennél jóval nagyobb azok száma, akiket távol tart a magyar katonai és rendőri erő jelenléte.

A főtanácsadó emlékeztetett rá, hogy bizonytalan a helyzet Törökországban, ahol hárommillió migráns várja, hogy tovább indulhasson Európa felé. Ha Ankara vízumkönnyítés megtagadása miatt felmondja a márciusi EU-török megállapodást, akkor a tavalyihoz hasonló, vagy még annál is nagyobb migráns hullám is elindulhat. Ennek már vannak jelei, hiszen ismét egyre több bevándorló érkezik a görög szigetekre – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu