Az állami szertartást eredetileg a közeli nagyobb város, Rieti repülőterén akarták megtartani, de a hozzátartozók tiltakozása miatt a kormány engedett, és a romba dőlt kisváros egyik sportpályáján rendezték a ceremóniát. Ezen a helyen rendeztek be önkéntesek ideiglenes sátortábort a fedél nélkül maradottaknak.

A múlt szerdán bekövetkezett, 6,2-es erősségű földrengés miatt 292-en vesztették életüket Amatricében és a környék több más településén. Közülük harmincöttől szombaton a megyeszékhely Ascoli Piceno sportcsarnokában vettek végső búcsút.

Amatricében csak 37 koporsó volt a szertartáson, a többi holttestet Rietiben temették el, más áldozatok maradványait Rómába szállították, elsősorban azokét, akik a fővárosból utaztak Amatricébe nyaralni.

A romba dőlt kisvárosban tartott ceremónián részt vett Sergio Mattarella olasz államfő és Matteo Renzi miniszterelnök, az áldozatok hozzátartozóin, barátain és ismerősein kívül jelen voltak önkéntesek, a mentőalakulatok tagjai, helyi közigazgatási tisztségviselők, akárcsak számos más olasz állampolgár, aki szolidaritását kifejezve utazott az Olaszország távolabbi pontjairól a tragédia helyszínére.

A gyászmisét Domenico Pompili, Rieti város püspöke mutatta be, Konrad Krajewski érsek, vatikáni főalamizsnás koncelebrált, aki sokszor képviseli a pápát, jelezve, hogy a katolikus egyházfő közel áll a gyászolókhoz. Ferenc pápa azt ígérte, hogy hamarosan felkeresi a földrengés sújtotta vidéket.

Forrás: hirado.hu