Csütörtökön egy szándéknyilatkozat aláírásával vette kezdetét az egy hetes alkotás, melynek keretében 5 művész – név szerint Benkő Ilona Munkácsy –díjas keramikusművész, az MMA rendes tagja, Háber Szilvia Ferenczy – díjas keramikusművész, Kiszely Mária belsőépítész, Kovács Szabolcs Gergő üvegtervezőművész és Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy – díjas keramikusművész, érdemes művész – a CSOMIÉP BETON és Meliorációs Termék Gyártó Kft. –nél alkothat majd.

1998-ban már egy ilyen szerződés aláírásra került, ekkor született meg ugyanis a Kerámia Szimpózium, mely azóta is virágzik.

Az anyagban óriási lehetőségek vannak, pont fordítva működik a műalkotások elkészítése, mint a kerámiáé, hiszen a beton esetében a negatívot készítik el a művészek, és a vázba öntik bele az anyagot, amit ezt követően utó kezelni és csiszolni kell.

A nyilatkozatot Pannonhalmi Zsuzsa az Iparművészek Országos Egyesületének iparművész alelnöke és Mészáros Antal a CSOMIÉP BETON és Meliorációs Termék Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.

Pannonhalmi Zsuzsa, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője elmondta: A művészek előredolgozhattak, így tervekkel és negatívokkal vágnak bele az egy hetes munkába. Rövidebb idő alatt kell alkotniuk, mint a kerámia szimpóziumban, ennek az az oka, hogy a beton a kerámiánál gyorsabb, mert nem kell száradásra, égetésre idő. Kíváncsian várják a munkát, hiszen három ember a CSOMIÉP-nél az összes tapasztalatával és tudásával a művészek gondolatát fogja kiszolgálni.

 

Rostás Viktória