Zsúfolásig megtelt szombaton a makói Korona Konferenciaközpont díszterme, ahol bemutatták a Makó sportja képekben a kezdetektől napjainkig című könyvet. – Az alapötlet Molnár Lászlótól, a sportmúzeum egyik alapítójától származik, ő keresett meg azzal, hogy a Makó Anno kiadványok mintájára szeretne egy könyvet a város sportjáról – tudtuk meg Halász Tamás főszerkesztőtől. Rajtuk kívül Forgó Géza, Keczer Tamás, Kovács Sándor, Ménesi Gábor, Márton Imre és Zeitler Ádám vette ki a részét a szerkesztésből.

Több mint egy esztendőt vett igénybe az anyagok felkutatása, rendezése. Közel húszezer fotó átnézése után válogatták ki azt a kicsit több, mint hétszázat, ami végül is bekerült a könyvbe. – Az összesen 396 oldalas kiadvány huszonnyolc sportágat dolgoz fel, egészen 1909-től napjainkig – folytatta Halász Tamás. A könyv három alappillére a labdarúgás, a kézilabda és a harcművészetek. A képanyag háromnegyed részét ez a három sportág teszi ki, de helyet kapott még az asztalitenisz, az atlétika, kerékpározás, szinte minden olyan versenyszerű mozgás, ami a várossal kapcsolatos.

A könyv kiadója, Ménesi Gábor egykoron a makói labdarúgó csapat kapusa volt, rajta kívül ugyancsak ott játszott Kovács Sándor jelenlegi önkormányzati képviselő is. A bemutatót pedig Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg, aki szintén kapusa volt egykoron a focicsapatnak. – A sport mindenkinek számára más és más, lehet ez testedzés, egyszerű mozgás vagy a szabadidő hasznos eltöltése, számomra azonban nagyon sokat jelent, hiszen rengeteget kaptam tőle – tért ki erre a beszédében az alpolgármester.

Varga Márta, aki a bemutatót vezette, arra kért minden szereplőt, hogy emeljen ki egy dolgot a város több mint 100 esztendős sportmúltjából, amire a legbüszkébb. Czirbus Gábor esetében ez az a tizenegy év volt, amit kapusként töltött. – Számos nagy csatát megéltem, 2009-ben az NB II-ben bronzérmesek lettünk, valamint az is a szívem csücske, mikor a Magyar Kupában NB I-es csapatokat vertünk ki, például a Békéscsabát vagy a Győri ETO-t – emlékezett vissza az alpolgármester. Azt még hozzátette: az is nagy örömmel töltötte el, mikor egy-egy jelentősebb ellenféllel játszott meccset több ezren szurkoltak végig az Erdei Ferenc téri sportpályán.

Munkatársunktól. K.