„A gyümölcsfa virágzása szoros összeköttetésben van az időjárásunknak a hatásával” – kezdett bele a növényorvos. „Mikor népi elnevezéssel – szakmailag – azt mondják a kedves gazdatársak, hogy megcsapta a köd, akkor ez nem azt jelenti, hogy ködös volt az időjárás, hanem az esőzések következtében – a magasabb páratartalom miatt –, a monília különféle változatai támadják meg a szépen nyiladozó virágzatot.”

Mindennek az alapja a megelőzés – szögezte le a szakember a műsor során. „Ezért a gyümölcsfáink ki vannak téve az időjárási tényezőknek; például hányszor van az, hogy gyönyörű szépen virágzik a kajszi, az őszibarack, a meggy és a szilva, de jön egy lehűlés, egy gyors átmeneti fagy, és mindjárt a terméseink megtizedelődnek. Én – mint gazdatárs – azt tudom javasolni, hogy próbáljunk tenni érte, megfelelő metszéssel, koronaformák kialakításával, agrotechnikai dolgokkal, hogy az legyen – mint nagymamám szokta mondani: fiam, seprű tiszta állapot legyen a gyümölcsösben is.”Tehát mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a kórokozóknak és a kártevőknek a melegágyát csökkentsük! Ehhez érkeztek tanácsok is Sipos Józseftől: „A BAYER is próbál erre lehetőséget és védelmet adni: a kórokozók ellen a Folicur Solo és Folicur WG nevű termékeinket szeretném ajánlani, amelyek kiskertben is alkalmazhatók, megelőző jelleggel egyszer, kétszer kipermetezve a monília ellen megfelelő védettséget adnak. Azt tudni kell, hogy ha kipermetezzük ezt a terméket, és a sziromlevél esetleg megbarnul, az nem azt jelenti, hogy a bibe is sérült” – figyelmeztetett.

Az almás termésűekben is komoly gondok lehetnek – folytatta –, megelőző jelleggel az Antracol nevű termékünk áll rendelkezésre kis kiszerelésben, mellyel megfelelő hatékonysággal, felszívódó és kontaktúton is kifejti a megelőző hatást.

„A rovarok ellen – melyek ott leskelődnek a gyümölcsös kapujában ­– a Calypso nevű termékünk áll rendelkezésre, mely méhkímélő, nappal alkalmazható, kétszer is ki lehet juttatni, felszívódó, tartamhatást ad a rovarkártevők ellen” – sorjázta a szakember. „Ha egyéb rovarkártevő van jelen, akkor ne felejtsük el a Movento nevű termékünket, mely felszívódó, fa- és háncsrészben is széles hatásspektrummal bíró, rejtett életmódot élő rovarok ellen is megfelelő hatékonysággal dolgozik. De az új termékünket is érdemes megemlíteni a Luna termékcsaládot, mely az éréskor a tárolási betegségek ellen ad megfelelő védelmet” – hangsúlyozta a Családi Magazinunkban.